Otsa tegi lahti "Borisi ajuks" nimetatud poliitikajuht Munira Mirza, kellele järgnes kommunikatsioonidirektor Jack Doyle, vahendab BBC News.

Nende eeskuju järgisid eile personaliülem Dan Rosenfield ja kõrge riigiametnik Martin Reynolds.

Johnson on üha suurema surve all seoses koroonapidude skandaaliga. Ka oma erakonna sees.

Doyle ütles personalile, et „viimased nädalad on nõudnud kohutavat lõivu minu perekonnaelult”, aga lisas, et kavatses algusest peale kahe aasta järel ametist lahkuda.

Downing Street 10 pressiesindaja sõnul esitas Rosenfield oma lahkumisavalduse Johnsonile varem eile, aga jääb ametisse, kuni talle leitakse asendaja.

Sama teeb ka Johnsoni peamine erasekretär Reynolds, kes seejärel naaseb ametisse välisministeeriumis.

Mirza lahkus ametist aga peaministri valeväite tõttu, et opositsiooniliste leiboristide juht Sir Keir Starmer jättis süüdistuse esitamata seksuaalkurjategijaks osutunud telenäole Jimmy Savile’ile, kui oli riiklike süüdistuste direktor, ja Johnsoni keeldumise tõttu vabandamisest.

„Kui kõrgetasemelised nõunikud ja abid lahkuvad, võib-olla on ka temal lõpuks aeg peeglisse vaadata ja kaaluda, kas just tema ei või olla probleem,” kommenteeris leiboristide asejuht Angela Rayner.

Konservatiivses parteis kasvab samal ajal parlamendiliikmete rahutus. BBC teatab, et on teadlik 17 toorist, kes on esitanud peaministri kohta umbusalduskirjad. Erakonna uue juhi valimiste esile kutsumiseks on selliseid kirju vaja 54.