Lisaks sellele sisaldavad seaduseparandused Kasahstani julgeolekunõukogu ja rahvaassamblee eluaegse esimehe staatuse äravõtmist Nazarbajevilt. Viimasel säilib õigus esineda parlamendi ja valitsuse ees, kui arutatakse tähtsaid asju, vahendab RBK.

Kasahstani parlamendi ülemkoda kiitis need seaduseparandused heaks juba 27. jaanuaril. Seadus läheb nüüd allkirjastamisele president Kasõm-Žomart Tokajevi poolt.

Julgeolekunõukogu eluaegne juhtimine Nazarbajevi poolt kinnitati 2018. aastal. 2019. aastal lahkus ta presidendi ametikohalt ja uueks riigipeaks sai endine diplomaat Tokajev. Nazarbajev säilitas aga suured volitused. Osaliselt hakkas ta nendest loobuma juba enne jaanuarirahutusi Kasahstanis. 2021. aasta novembris lahkus ta võimuerakonna Nur Otan esimehe kohalt ja sama aasta aprillis Kasahstani rahvaassamblee esimehe kohalt.

Tänavu 5. jaanuaril võttis Tokajev Nazarbajevilt üle julgeolekunõukogu esimehe ameti. Nazarbajevi pressiesindaja väitis, et rahva juht andis volitused üle ise. 28. jaanuaril sai Tokajevist Nur Otani esimees.

Oma ametikohad kaotasid pärast rahutusi ka Nazarbajevi kolm väimeest ja kaks sugulast.