„Meie soov on selge, konkreetne, et koroonapassid Eesti siseriiklikus kasutusest kaoksid 7. veebruarist,“ ütles Ratas ja põhjendas soovi sellega, et haiglaravi on püsinud üsna stabiilsena.

„Koroonapassid, millel pole enam sisu, mis ei tööta, mida on öelnud ka oma ala eksperdid, neid ei ole mõtet jõuga siin ühiskonnas hoida,“ leidis Ratas.

Ratas avaldas lootust, et valitsusjuht Kaja Kallas (Reformierakond) leiab koalitsioonipartnerite vahel tekkinud lahkhelides kompromissi juba täna-homme.

Ratas pidas õigeks tänast otsust, et koroonapiirangud leevenevad alaealistele, kuid nentis, et selline lühike samm ei ole tema erakonna jaoks piisav.

Leevendused alaealistele
Alates esmaspäevast, 7. veebruarist ei pea lähikontaktsed lapsed isolatsiooni jääma – terved lapsed saavad käia koolis, lasteaias, huviringis. Alates 14. veebruarist plaanitakse loobuda alaealiste COVID-tõendist. "Edasised leevendused saame teha, kui viiruse levik pöördub langusesse, tõenäoliselt veel veebruari jooksul. Jätkame sel teemal teadusnõukojaga nõupidamisi ja koalitsioonipartneriga arutelusid," märkis täna Reformierakond.

Keskerakonna teade

Keskerakond saatis just nüüdsama karmis toonis teate, kus väljendab tohutut rahulolematust praeguse valitsuse koroonapoliitikaga.

Valitsus saab edukalt tegutseda vaid pariteetsetel alustel. Teineteise ettepanekuid tuleb kuulata ja arutada, kuid mitte lõputult – tegema peab ka vajalikke samme. Arvestama peab mitte ainult koalitsioonipartneriga, aga tunnetama ka ühiskonna ootusi ja leidma võimalusi vastutustundlikeks ja mõistlikeks lahendusteks. Ka siis, kui sõnumitoojaks ei ole peaministrierakond.

Keskerakond pakkus välja kaotada alates 7. veebruarist koroonapassi nõude siseriiklikult ning edasiste piirangute järk-järgulise leevendamise veebruarikuu jooksul. Selleks annab võimaluse vaktsineerituse ja läbipõdemise tase, aga ka omikrontüve levik, mis on vähendanud tunduvalt haiglaravi koormust ning intensiivravi vajadust. Ka mitmete riikide senised otsused ning ekspertide soovitused näitavad, et selleks on õige hetk.

Reformierakond avaldas täna valmisolekut tulla meie ettepanekutele vaid osaliselt vastu. Meie soov on aga jätkuvalt kaotada COVID-tõend kõigile. Olime valmis kompromissideks, kuid paraku vajalikke ja terviklikke samme koalitsioonipartnerilt ei tulnud. Vastupidi, avalikkuses kõlab lahenduste asemel süüdistus poliitilistest punktidest. See ei pea paika ega aita kaasa omavahelistele suhetele.

Peaministri ametis tuleb leida lahendusi ja tunnetada sealhulgas ka oma vastutust, mitte seada alatasa demonstratiivselt läbi meedia oma kabineti liikmetele ülesandeid. Ülesanded ja vastutus on ka peaministril. Keskerakond ootab valitsusjuhilt lahenduse leidmist kolmapäeva õhtuks.

Jaga
Kommentaarid