Soome meedia teatel on tegemist Soome ajaloo kalleima draamasarjaga „Estonia”. Eelarve on ligi 15 miljonit eurot, teatas tasuline telekanal C More.

Seni on Soome kalleimate sarjade eelarve olnud kümne miljoni euro kandis, vahendab Helsingin Sanomat.

Seriaali „Estonia“ võtted algavad Soome (Fisher King), Eesti (Amrion), Rootsi (Kärnfilm) ja Belgia (Panache Productions) koostöös. Seriaal vaatleb õnnetuse asjaolusid läbi erinevate tegelaskujude – lugu algab päästjatega merel ning liigub laeva meeskonnaliikmete ja reisijateni. Oma lugu on rääkida pääsenutel, pereliikmetel, poliitikutel ja ajakirjanikel. Seriaali lõpposas näeme uurimiskomisjoni lõppraportit ning vastukaja sellele.

Võtted kestavad maist sügise alguseni. Need toimuvad Soomes, Rootsis ja Eestis. Sündmused merel filmitakse veestseenidele keskendunud stuudios Belgias.

Eesti poolt on suurprojekti kaasatud stsenaristid Livia Ulman ja Andris Feldmanis, filmikunstnik Matis Mäesalu, kostüümikunstnik Jaanus Vahtra, grimmikunstnik Kaire Hendrikson, casting director Piret Toomvap-Schönberg, režissööri 1. assistent Ralf Siig jpt.

Teleseriaali arendust on toetanud ka Eesti Filmi Instituut.

Sarja peastsenarist on rahvusvaheliselt tunnustatud Soome krimisarja „Sorjonen” juurest tuntud Miikko Oikkonen. Režii eest vastutavad samuti „Sorjoneni” teinud Juuso Syrjä ja Rootsi sarja „Snabba Cash” juures tegev olnud Måns Månsson.

Produtsendid on Matti Halonen ja Johannes Lassila.

„Estonia uppumine oli kohutav tragöödia, milles kaotati hirmuäratavalt palju elusid. Võtsime eesmärgiks näidata, mida äärmuslikud olud räägivad inimloomusest, aga ka sellest, et kui inimestel enam lootust pole, siis võivad nad ikkagi inimlikkust üles näidata,“ kirjeldas telesarja Eesti-poolne produtsent Riina Sildos.

„Estonia“ katastroof puudutas eriti teravalt kolme riiki – Eestit, Soomet ja Rootsit – ning seetõttu koosneb ka seriaali meeskond just nende maade kirjutajatest ja ekspertidest. „Niivõrd tundliku teema käsitlemine peab toimuma tasakaalustatult ja lugupidavalt ning kunstiliselt haaravalt, aga samaaegselt silmas pidades ka rahvusvahelist auditooriumi,“ rääkis Riina Sildos. „Usume, et see on võimalik vaid kõigi kolme riigi tegijate ühise nägemusena. Samuti on oluline mainida, et Eestil poleks üksinda niivõrd mastaapse seriaaliprojekti arendamine võimalik ja see saaks toimuda vaid kaastootjana nagu antud juhul Soomega.“

„Estonia uppumine oli traagiline kõiki vapustanud sündmus ja meie, tegijate, jaoks on väga tähtis austada ohvreid ja nende omakseid,” ütles produktsioonifirma Fisher King tegevjuht Halonen.

Rahvusvahelise müügi õigused on Saksa produktsiooni- ja levitamisfirmal Beta Film, millel on Fisher Kingis enamusosalus.

Sarjal on suur rahvusvaheline finantseering. Lisaks C More’ile osalevad Soome MTV ja Rootsi TV4, mis on osa Telia kontsernist.

Sari „Estonia” on juba äratanud ka rahvusvahelist huvi. USA väljaanne Variety kirjutas sellest kui „Bordertowni” ja „Snabba Cashi” tegijate uuest sarjast.

Sarja saab tegijate sõnul vaatama hakata detsembris.