Pärast esimest piiranguteta perioodi septembrist novembrini tuli Taanis siiski taas maskid, koroonapassid ja lahtiolekuaegade piiramine kasutusele võtta, vahendab AFP.

Nüüd jäävad aga kehtima vaid mõned piirangud piiril Schengeni alasse mittekuuluvatest riikidest saabuvatele vaktsineerimata reisijatele.

Piirangud kaovad ajal, kui Taanis registreeritakse iga päev 40 000–50 000 uut nakatunut, mida on ligi protsent riigi 5,8 miljonist elanikust.

„Meil on äärmiselt suur täiskasvanute kolme doosiga vaktsineeritus,” põhjendas Roskilde ülikooli epidemioloog Lone Simonsen AFP-le.

Koos nendega, kes on hiljuti koroonaviiruse läbi põdenud, on Taani tervishoiuvõimude hinnangul 80% elanikkonnast haiguse raskete vormide vastu kaitstud.

„Et omikron ei ole vaktsineeritute jaoks raske haigus, usume me, et on mõistlik piirangud kaotada,” ütles Simonsen.

Omikrontüve laialdane levik loodetakse lisaks viivat tugevama ja pikaaegsema immuunsuseni, mis aitab Taanis tulevasi laineid tõrjuda, lisas Simonsen.

Eile ajalehes Politiken avaldatud küsitluse järgi on 64 protsendil taanlastest valitsuse koroonapoliitikasse usku.

Simonseni sõnul oodatakse taanlastelt nüüd isiklikku vastutustunnet.

Kõigil sümptomitega inimestel soovitatakse lihtsalt koju jääda.

Terviseamet soovitab praegu kõigil positiivse testitulemuse saanutel neljaks päevaks eneseisolatsiooni jääda. Lähikontaktsed enam karantiini ei vaja.

Maske ja koroonapasse soovitatakse haiglate külastamiseks.

„Me ei saa anda mingeid garantiisid, kui jutt on bioloogiast,” ütles peaminister Mette Frederiksen eelmisel nädalal, kui küsiti, kas piirangute juurde võidakse naasta.

„Kaks aastat kestnud pandeemia järel on enamiku riikide elanikkonnad jõudnud immuunsuse kõrge tasemeni, vaktsiinidest või loomulikust haigusest,” ütles Simonsen. „Nii see lõpeb, otsustades selle järgi, mida me oleme näinud ajalooliste pandeemiatega.”

Jaga
Kommentaarid