Kagu-Soome piirivalve jõudis kuritegeliku grupi jälile 2021. aasta mais Lappeenranta Nuijamaa piiripunktis. Eestis elav mees saabus siis väikebussiga Venemaalt Soome ning piirivalvurid leidsid tema käsipagasist neli Jeemeni passi ja passide vedamiseks õiguse andvad volitused, vahendab Yle Uutiset.

Soome piirivalvurid kahtlustasid, et Jeemeni passides olnud Schengeni viisad on võltsitud. Nad pidasid mehe kinni kahtlustatuna raskekujulises võltsimises. Mehel on nii Eesti kui ka Soome kodakondsus.

Uurimise käigus selgus, et kuritegelik grupp oli organiseerinud Jeemeni kodanikele Euroopasse sisenemiseks Schengeni viisasid. Ühe viisa eest võeti 2000-4000 eurot.

Organiseeritud kuritegelikku gruppi kuulus ka Soomes elavaid Jeemeni päritolu isikuid. Nende klientideks oli hinnanguliselt umbes 200 Venemaal elavat ja mitusada muu hulgas Saudi Araabias elavat jeemenlast.

Eeluurimise käigus selgus, et eestlane sõitis alguses Tallinnast Helsingi kaudu Peterburi, kus tema ülesandeks oli hankida võltsitud viisasid. Esimesel korral oli kokku lepitud, et eestlane hangib Venemaal Schengeni viisad 14 jeemenlase passidesse.

Eestlane võttis Peterburis kullerteenuste kaudu vastu üheksa araabia riikidest saadetud Jeemeni passi. Eestlane andis Peterburis passid võltsitud viisadega varustamiseks üle Vene mehele. Pärast viisade valmistamist andis viimane neli passi tagasi Soome viimiseks.

Üks kuritegelikku gruppi kuuluv Soomes elav jeemenlane saabus algselt ka ise 2017. aasta juunis ebaseaduslikult Soome Saimaa kanali kaudu lõbusõidukaatrisse peidetuna. Tollal paljastunud inimsmugeldamine on üks Soome ajaloo suurematest inimsmugeldamise juhtumitest.

Eeluurimise andmetel oli jeemenlase roll organiseerida kuritegeliku grupi klientideks Venemaal viibivaid kaasmaalasi.

Juhtumi uurimist juhtiv kapten Ville Mihl Kagu-Soome piirivalve kuritegevuse vastu võitlemise üksusest teatas, et eeluurimise käigus tehti koostööd Venemaa piirivalve ja Eesti võimudega.

Eeluurimise ajal on olnud vahi all kaks isikut, aga nüüdseks on nad vabastatud. Eeluurimine on lõpule viidud ja asi on antud üle Ida-Soome prokuratuurile.