Riiklik uudisteagentuur KCNA teatas täna, et riik lasi välja keskmaaraketi Hwasong-12, mis on võimeline lendama USA Vaikse ookeani territooriumi Guamini. Rakett oli kõige võimsam, mida Põhja-Korea on katsetanud alates 2017. aastast, vahendab Guardian.

Pärast lühimaarakettide katsetuste seeriat usuvad mõned vaatlejad, et Põhja-Korea püüab nüüd hoogustada tuumarelvade või USA mandriosa tabada suutvate mandritevaheliste ballistiliste rakettide katsetusi.

KCNA avaldas kaks seeriat fotosid. Ühtedel on kujutatud raketi starti Hiina piiri lähedalt ja teistel fotosid kosmosest, mille tegi väidetavalt raketi lõhkepea küljes olnud kaamera. Fotode ehtsust ei ole sõltumatult kinnitatud.

Lõuna-Korea ja Jaapani sõjavägede hinnangul lendas rakett umbes 800 kilomeetrit ja jõudis maksimaalselt 2000 kilomeetri kõrgusele, enne kui kukkus Korea poolsaare ja Jaapani vahel merre.

Standardtrajektooril välja lastes on rakett tõenäoliselt võimeline lendama kõikjale Jaapanis ning Guamile ja USA-le kuuluvate Aleuudi saarte läänetippu.

2017. aastal katsetas Põhja-Korea mandritevahelist ballistilist raketti Hwasong-15, mis mõnede ekspertide arvates tõestas, et riik on omandanud võime rünnata USA mandriosa.