Lõuna-Korea staabiülemate ühendkomitee teatas, et kohaliku aja järgi kell 7.52 pühapäeva hommikul (Eesti aja järgi kell 20.52 laupäeva õhtul) tulistati Põhja-Korea Jagangi provintsist välja rakett, mis maandus riigi idaranniku lähistel ookeanis, vahendab Reuters.

Katsetuse järel kogunes erakorraliselt Lõuna-Korea rahvuslik julgeolekunõukogu, mida juhatas riigi president Moon Jae-in. Nõukogu hinnangul katsetas Põhja-Korea keskmise ulatusega ballistilist raketti, mida viimati katsetas riik 2017. aastal.

Moon Jae-in-i sõnul on Põhja-Korea sellega sammu võrra lähemal mandritevahelise ballistilise raketi katsetamisele. Ta ütles, et jaanuarikuiste raketikatsetuste rohkus on sarnane 2017. aasta kõrgendatud pingete ajale, mil Põhja-Korea viis läbi mitmeid tuumakatsetusi ja tulistas välja oma suurimaid rakette, millest osad lendasid ka üle Jaapani.

Praegu on edukalt toimivad mandritevahelised raketid Venemaal, USAl, Suurbritannial, Prantusmaal ja Hiinal. Põhja-Koreal on teadaolevalt välja töötatud mandritevaheline rakett nimega Taepodong-2, ent seda pole suudetud veel edukalt testida.

Jaanuarikuu jooksul oli tegemist juba seitsmenda Põhja-Korea raketikatsetusega. Riigi raketiprogrammi jaoks on tegemist ilmselt aegade kõige tegusama kuuga.

Lisaks andsid Põhja-Korea juhtisikud jaanuaris mõista, et riik alustab uuesti tuumakatsetusi, kuna USA pole näidanud märke lõpetamaks "vaenulik poliitika" riigi suhtes. Põhja-Korea diktaator Kim Jong Un on öelnud, et ei järgi enam 2018. aastal tehtud kokkuleppeid USAga, mille põhjal pidi riik lõpetama tuumarelvade testimise.

Pühapäevase katsetuse on hukka mõistnud nii Lõuna-Korea kui USA.