Ühendkuningriigi valitsus avaldas laupäeval, et riik soovib oma sõjalist kohaolu Baltikumis ja Põhjamaades suuremahuliselt täiendada.

"Olen andnud meie relvajõududele korralduse valmistuda järgmisel nädalal üle Euroopa dislotseeruma, tagamaks et oleme suutelised oma NATO liitlasi toetama," sõnas Boris Johnson pressiteates.

Sealhulgas kahekordistataks piirkonnas viibivate briti sõdurite arvu, saadetaks juurde sõjalaevu, hävitajaid ning relvastust, vahendab Reuters. Praegu on riigil erinevates NATO üksustes kokku ligi 1150 sõdurit, neist üle 900 viibivad Eestis. Eestisse saadetaks pressiteate kohaselt juurde kaitserelvastust.

"Pakett annaks Kremlile selge sõnumi, et me ei tolereeri nende destabiliseerivat tegevust ning et Venemaa vaenutegevuse ees seisame me alati koos oma NATO liitlastega," kinnitas Johnson teadaandes.

Järgmisel nädalal plaanib Boris Johnson Balti ja Põhjamaade piirkonda külastada. Lisaks kavatseb ta telefonitsi kõneleda Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.

Ettepaneku sõjalise kohaolu suurendamiseks teeb Suurbritannia NATO-le esmaspäeval allinsi sõjaväejuhtide kohtumisel. Pakkumise üksikasju kavatsetakse viimistleda järgmise nädala jooksul Brüsselis.

Nädala alguses sõnas Johnson ajakirjanikele, et võimaliku Venemaa sõjalise rünnaku osas Ukrainale on "luureandmed üsna sünged" ning pidas vajalikuks astuda ennetavaid samme. Ta avaldas see-eest lootust, et julgeolekukriisis võidab mõistuse hääl ja rõhutas, et kui Venemaa otsustaks Ukrainasse tungida, et oleks see riigile katastroofiline samm.