Päevaraha võiksid saada need ravikindlustusega inimesed, kellel on diagnoositud koroonainfektsioon ja tööl käimine ei ole viiruse leviku riski tõttu soovitatud. Samasugune õigus päevarahaks oleks ka alla 16-aastase lapse eestkostjal, kui lapsel ei ole nakkusohu tõttu soovitatav minna kooli ning seetõttu ei saaks lapsevanem teha oma tööd ja teenida sissetulekut.

Soomes leitakse nimelt, et ei ole enam võimalik ega mõnel juhul ka sobilik sundida nakatunuid ja lähikontaktseid tingimata karantiini, pigem lähtutakse soovitusest, et nakatunud ei peaks käima rahvarohketes paikades, kus on risk viiruse levikuks.

Nakkushaiguse päevaraha on Soomes makstud ka eelmisel ja üle-eelmisel aastal, kuid siis oli vajalik, et arst määraks inimese isolatsiooni. Uue ettepaneku kohaselt seda määrust enam vaja ei läheks.

Möödunud aastal maksti Soomes neli korda rohkem nakkushaiguse päevaraha kui ülemöödunud aastal, kirjutab leht. Kokku maksti Soomes 2021. aastal nakkushaiguse päevaraha 115 miljonit euro väärtuses 127 000 inimesele.

Raha makstakse nii palju, kui inimene kaotas oma sissetulekust, kui oli nakkuse tõttu töölt eemal. Ülemist piiri makstaval summal ei ole.

Paljud soomlased on saanud kompensatsiooniks üle 1000 euro päevas. Suurim väljamakstud päevaraha summa oli 4267 eurot.

Seni on nakkushaiguse päevaraha makstud siis, kui nakkushaiguse arst on määranud inimese isolatsiooni või karantiini ja ta ei saa seetõttu oma tööd teha. Kui inimene saab teha kaugtööd, päevaraha talle ei maksta. Alla 16-aastase lapse vanemal on samuti õigus saada päevaraha, kui laps peab olema karantiinis ja sestap ei saa vanem tööd teha ning jääb seega sissetulekust ilma.

Jaga
Kommentaarid