Koroonaviiruse tulekust peale on kehtinud reegel, et positiivse koroonatesti tulemuse saanud inimene peab püsima kodus ning tal on keelatud oma kodukohast lahkuda alates tulemusest teada saamisest kuni tervenemiseni. Elukohast võib lahkuda vaid tervishoiutöötaja või politseiametniku korraldusel või hädajuhtumi korral, kui ohus on inimese elu või tervis. Muutunud on aga see, et eristatakse ka koroonaviiruse eri tüvesid.

“Koroonaviiruse omikroni variandi kiire leviku tõttu muutis terviseamet epidemioloogilise uuringu läbiviimise strateegiat ja keskendub esmajärjekorras inimestele, kellel on tuvastatud viiruse deltatüvi. Teiste nakatunutega võetakse ühendust valimi alusel,” ütles terviseameti pressiesindaja Kirsi Pruudel ning lisas, et ülejäänud nakatunud, kellega terviseamet telefoni teel ühendust ei võta, saavad käitumisjuhised tekstisõnumi ja e-kirjaga.

Koroonapositiivseid inimesi käib politsei pisteliselt kodudes kontrollimas. “Osa rikkumisi tuleb välja ka pisteliste kontrollide käigus, nt inimene jääb vahele liiklusreeglite rikkumisega. Lisaks saabub terviseametile igapäevaselt vihjeid võimalike rikkumiste kohta,” ütles Pruudel. Eneseisolatsiooni nõudeid rikkudes on terviseametil õigus määrata inimesele kuni 9600 eurot sunniraha.

Peamist tähelepanu pööratakse praegu deltatüve leviku piiramisele, kuna sellega kaasneb suurem haiglakoormuse tõus. Olenemata sellest, mis tüvi inimesel on, peab COVID-positiivne inimene jääma vähemalt kümneks päevaks eneseisolatsiooni.

Terviseamet paneb inimestele südamele, et ei ummistaks terviseameti infokanaleid sooviga saada infot selle kohta, mis tüvi neil on, kuna terviseamet keskendub esmajärjekorras inimestele, kellel on tuvastatud viiruse deltatüvi. Teiste nakatunutega võetakse ühendust valimi alusel.

Jaga
Kommentaarid