„Uue agressiooni korral on meil kasutada lai valik vastuseid, sealhulgas Nord Stream 2,” ütles Baerbock täna Ukraina konflikti teemalisel debatil Bundestagis, vahendab Die Welt.

„Jah, me tahame alati dialoogi,” toonitas Baerbock. „Kes räägib, ei tulista.” Jutt on aga Baerbocki sõnul ka „karmusest, mis teeb eksimatult selgeks, et Euroopa rahukorralduse nurgakivid ei ole läbiräägitavad”. Baerbock teatas, et Saksamaa ja tema liitlased on täiesti selgeks teinud, et uuel sõjategevusel Ukraina vastu oleksid Venemaa jaoks massiivsed tagajärjed.

„Seda on raske mitte ähvarduseks pidada, kui Ukraina piiri lähedale on ilma arusaadava põhjuseta koondatud sadu tuhandeid sõdureid tankide ja suurtükkidega,” ütles Baerbock. Samuti väljendas Baerbock vastuseisu Venemaa „niinimetatud julgeolekugarantiide” nõudmistele, mis „ei ole Euroopa julgeolelukorraldusega ühildatavad”.

Baerbock tõrjus ka süüdistusi, et Saksamaa ei toeta Ukrainat piisavalt. Ta viitas majanduslikule toetusele ja koostööle, aga ka sõjalisele abile. Saksamaa naerualuseks teinud 5000 kiivri saatmine oli Baerbocki sõnul Ukraina enda soov ning Saksamaa osaleb praegu kaitsepunkri parandustöödes Odessa lähedal ja Ukraina relvajõudude väljeõpetamises, teatas välisminister.

Samas kinnitas Baerbock Saksamaa keeldumist relvade saatmisest.

Otsustav on Baerbocki sõnul Lääne ühtsus ja tegutsemine meeskonnana. Ta tõi näite jalgpallist: „Meeskonnas ei ole vaja 11 kesktormajat.” Ka selle konfliktiga ümberkäimisel on Baerbocki sõnul vaja erinevaid rolle. Baerbocki sõnul on Poola ja Leedu teises olukorras kui näiteks Saksamaa, aga ka Suurbritannia või Prantsusmaa. Saksa liiduvalitsuse prioriteet on Baerbocki sõnul läbirääkimised.