18. jaanuaril käis parlamendis hääletuselt läbi dokument, mille raames korrati sisuliselt Eesti riigi vaadet Venemaa üles köetavatele pingetele Ukraina piiri ääres.

Avalduse poolt hääletas 67 riigikogu liiget. Samal ajal oli end kohale registreerinud veel 20 rahvasaadikut, kes jätsid hääletamata. Pooled neist valitsuskoalitsiooni kuuluva Keskerakonna fraktsiooni liikmed:
Dmitri Dmitrijev, Kaido Höövelson, Maria Jufereva-Skuratovski, Andrei Korobeinik, Igor Kravtšenko, Oudekki Loone, Natalia Malleus, Martin Repinski, Mihhail Stalnuhhin ja Marika Tuus-Laul.

Kuna Keskerakond on parasjagu valitsuses käes hoidmas välisministriportfelli, kerkib esile küsimus: miks ei toeta kümme tsentristi oma parteikaaslaste veetavat välispoliitilist joont?

Kümnest hääletamata jätnud keskerakondlasest sai Delfi kätte pooled.

Martin Repinski märkis, et ta ei poolda selliste avalduste tegemist.

“Ma ei usu, et see on korrektne parlamendi poolt - sellised avaldused ei anna mingit positiivset tulemust. See on puhas valimiskampaania, proov end näidata ja võita sisepoliitiliselt mingeid punkte,” sõnas parlamendisaadik.

Eesti riigi välispoliitiline joon on tema silmis siiski korrektne.

“Välispoliitiline joon on õige, aga sellisel kujul on parlamendi sekkumine sellise poliitilise maiguga,” ütles Repinski.

Miks ei toetanud Ukrainale läkitatud avaldust Marika Tuus-Laul?

“Mis, see on mingi nõiajaht?” küsis ta esmalt Delfi päringu peale. “Esiteks - olin küll Riigikogus, aga polnud lihtsalt kohal sel hetkel. Teiseks - niisugused avaldused tuleb palju rohkem läbi töötada. Pole nii, et täna hommikul paneme avalduse ja riigikogulased jooksevad nagu lambad seda toetama. Peab sõnastuse detailselt läbi arutama.”

Dmitri Dmitrijev ja Andrei Korobeinik ei viibinud enda sõnul hääletuse ajal riigikogu saaliski. Korobeinik aga sõnas, et isegi kui oleks olnud saalis, see avalduse poolt ta hääletanud ei oleks.

"Mul polnud plaanis seda toetada, see vajab pikemat arutelu. Ma tunnen küll muret geopoliitilise olukorra osas, aga sellised avaldused ei ole küpsed," ütles Korobeinik.

Maria Jufereva-Skuratovski lootis enda sõnul olukorra rahunemisele. "Ma tahtsin oodata, kuidas lõppevad USA-Venemaa läbirääkimised julgeoleku teemal, kuna mul oli lootus, et tänu nendele läbirääkimistele toimub situatsiooni deeskaleerimine," ütles Jufereva-Skuratovski.

Riigikogu võttis vastu 28 riigikogu liikme esitatud avalduse Ukraina territoriaalse terviklikkuse toetuseks, milles kutsutakse kõiki riike üles tingimusteta toetama Ukraina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust.

Avalduse vastuvõtmise poolt hääletas 67 Riigikogu liiget.

Riigikogu avalduse „Ukraina territoriaalse terviklikkuse toetuseks“ esitasid Riigikogu liikmed Helir-Valdor Seeder, Heiki Hepner, Priit Sibul, Mihhail Lotman, Urmas Reinsalu, Paul Puustusmaa, Ruuben Kaalep, Leo Kunnas, Urmas Reitelmann, Henn Põlluaas, Rene Kokk, Siim Pohlak, Anti Poolamets, Jaak Valge, Martin Helme, Alar Laneman, Merry Aart, Sven Sester, Tarmo Kruusimäe, Raivo Tamm, Riina Sikkut, Heljo Pikhof, Andres Metsoja, Üllar Saaremäe, Riho Breivel, Indrek Saar, Uno Kaskpeit ja Jaak Juske.