PCR testimine

Terviseameti sõnul peaksid kõik ülemiste hingamisteede viirushaiguste sümptomitega patsiendid olenemata vanusest ja kaasuvatest haigustest suunduma PCR testima.

Kui kahtlustad, et oled nakatunud koroonaviirusesse, siis:

  • Võta ühendust oma perearstiga, kes hindab testimise vajalikkust. Kui perearst otsustab, et testimine on vajalik, vormistatakse sulle digitaalne saatekiri.
  • Seejärel saab endale broneerida proovi võtmise aja.
  • Pärast proovi andmist püsi kodus ja oota vastust.

Kiirtesti ja karantiini kord kooliealistele lastele

Koolilapsed saavad alates selle nädala esmaspäevast lõpetada lihtsustatud karantiini senise PCR-testi asemel viiendal päeval tehtava antigeeni kiirtestiga. Uus kord puudutab kõiki kuni sellel õppeaastal 19-aastaseks saavaid üldharidus- või kutsekoolide õpilasi, kes ei ole vaktsineeritud ega COVID-19 haigust läbi põdenud.

Lasteaialapsed saavad jätkata lasteaias või -hoius käimist ilma täiendava testimiseta.

Karantiin täiskasvanutele

Kõikidel COVID-19 haigega lähikontaktis olnud inimestel, kes pole vaktsineeritud või haigust viimase 6 kuu jooksul läbi põdenud, on keelatud oma elukohast või püsivast viibimiskohast lahkuda seitsme päeva jooksul viimasest lähikontaktis olemisest arvates.

Seitsmeks päevaks karantiini ei pea jääma lähikontaktne, kes on:

  • viimase kuue kuu jooksul COVID-19 haiguse läbi põdenud
  • läbinud COVID-19 haiguse vastase vaktsineerimise ning vaktsineerimise kuuri lõpetamise päevast ei ole möödunud rohkem kui aasta
  • vaktsineerituga võrdsustatud inimene ehk läbi põdenud ja saanud ühe doosi vaktsiini

Negatiivne test karantiinist ei vabasta ning mitte mingil juhul ei tohi haige lähikontaktsed enne karantiini lõppu tööle naasta.

Kiirtest täiskasvanutele

Negatiivne kiirtesti tulemus ei ole Eestis täisealistele tõendina piisav kontrollitud avalikes ruumides tegevustest osavõtmiseks.

Kui kiirtesti tulemus on positiivne või ebaselge - peab jääma isolatsiooni ja võtma ühendust oma perearstiga, et kinnitada diagnoos PCR testiga.

Jaga
Kommentaarid