Visiit oli plaanis 25.-29. jaanuaril, aga Läti sai Venemaalt äraütlemise 21. jaanuaril. 24. jaanuaril avaldas aga Venemaa kaitseministeerium valeväiteid väidetavalt toimunud inspekteerimise kohta, teatas Läti kaitseministeerium LSM-i vahendusel.

„See äraütlemine on arusaamatu olukorras, kui Venemaa koondab massiliselt oma relvajõude Ukraina piirile, kinnitades samal ajal, et ei plaani rünnakut. Covid-19 piirangutega seotud ettekäänded panevad mõtlema, et Venemaal on mida varjata ja et ta ei soovi oma sõjalise aktiivsuse õiget ulatust ja kavatsusi paljastada, nagu see on koostöös OSCE-ga ette nähtud,” kommenteeris Läti kaitseminister Artis Pabriks.

Venemaa kaitseministeeriumi veebilehel uudist Läti inspektorite saabumise kohta enam ei ole, aga seda on avaldanud paljud Vene uudisteportaalid.

Tõenäoliselt koristati see teade Venemaa kaitseministeeriumi veebilehelt ära, teatas Läti kaitseministeeriumi kommunikatsiooniosakonna direktor Kaspars Galkins, kelle sõnul on Läti kaitseministeeriumil olemas ekraanitõmmised, mis kinnitavad, et selline informatsioon oli Venemaa kaitseministeeriumi veebilehel üleval.

Läti inspektorid pidid külastama Brjanski ja Smolenski oblastit ning hindama sealset sõjalist aktiivsust, eriti sellist, millest tuleb OSCE-d vastavalt selle Viini dokumendile ette teavitada. Venemaa tõi äraütlemise ametlikuks põhjuseks koroonapandeemia. Läti pool märgib, et see pandeemia ei sega samas Venemaad suuri sõjalisi formeeringuid ümber paigutamast ega manöövreid läbi viimast.