See võimaldab koolidel saada lisakoguse kiirteste, et testida kõiki koolipere liikmeid kõrge nakatumisega piirkondades kaks korda nädalas.

Täiendav lepingu maht on 1 185 000 eurot, mis katab ca ühe miljoni täiendava kiirtesti ostu.

Möödunud nädalal teavitas ministeerium koole, et kõik varasemalt hangitud testid on laiali jagatud. Haridus- ja teadusministeeriumi kriisijuht Rain Sannik selgitas täna Delfile, et koolides on teste järel ebaühtlaselt – olenevalt sellest kui tihti ja keda on testitud. "On koole, kus jääk on päris suur ja neid, kus testid lõppevad lähipäevil," sõnas ta. Osades asutustes aga ongi testid sootuks otsas.

Sannik märkis, et detsembris said koolid kokku üle kahe miljoni testi arvestusega, et testitakse kaks korda nädalas koolipere vaktsineerimata liikmeid. "Seoses omikrontüve levikuga on olukord kiiresti muutunud, mistõttu oleme soovitanud esialgu kavandatust rohkemal määral testida. Koolidelt saadud tagasiside põhjal on üle 80 protsendil koolidest teste veel alles," lausus ta hetkeolukorra kohta.

Lisa on oodata ka uue hanke tulemusel. Riigi Tugiteenuste Keskus kuulutas haridusministeeriumi nimel uue hanke kiirtestide ostmiseks välja mullu 20. detsembril ning pakkumiste esitamise tähtaeg oli 17. jaanuar ehk nädal tagasi.

Keskuse riigihangete spetsialisti Sandra Nuudi rääkis Delfile, et tähtajaks esitati 28 pakkumust. Edukaks osutunud pakkujad ei ole hetkel veel selgunud, kokku võib neid olla kuni viis. "Menetlus on käimas ja otsused teeme esimesel võimalusel," lisas Nuudi.

Riigihanke eeldatav maksumus on seitse miljonit eurot, aga tegelik maksumus selgub peale raamlepingu(te) lõppu. "Teste saab tellida vajaduspõhiselt kuni eeldatava maksumuse täitumiseni," rääkis Nuudi. llmselt kulub sõltuvalt testimise kordadest 200 000 kuni 600 000 testi nädalas. Kordade arvu otsustab ministeerium.

Raamlepingu tingimuste kohaselt peab partner suutma tarnida kiirtestid nõutud tarneaadressidel 10 päeva jooksul alates tellimuse kinnitamisest või hankelepingu sõlmimisest.

Koolidele möödunud nädalal saadetud pöördumises lubas ministeerium, et uusi antigeeni kiirteste on selle hanke tulemusel oodata orienteeruvalt veebruari lõpus.

Haridusminister Liina Kersna märkis täna, et praeguses olukorras vajavad paljud koolid teste kiiremini, kui selle hanke tulemusel on võimalik koolidele pakkuda. "Senise raamlepingu pikendamine võimaldab katta kiiresti koolidel puuduoleva testivaru kuni uue hankega saabuvate testideni."

Ministeeriumi kogutud andmete põhjal sai möödunud nädalal üldhariduskoolides positiivse kiirtesti tulemuse 3321 õpilast ja 439 töötajat, kutsekoolides 113 õpilast ja 26 töötajat. Üle poole positiivsetest kiirtesti tulemustest tuvastati Harjumaa koolides.

Jaga
Kommentaarid