Austria konservatiivse Rahvapartei esindajast välisminister Alexander Schallenberg sõnas täna Austria ajalehele Die Presse, et projektid nagu Nord Stream, mis teevad Euroopa energiasõltuvaks Venemaast, tuleks potentsiaalsete sanktsioonide puhul puutumatuks jätta.

Schallenberg märkis, et Nord Stream 2 ei ole veel kasutuses, mistõttu ei ole Venemaa saanud seda kasutada praeguse ohu tekitamisel.

"Oleme Euroopas teataval määral Venemaa energiast sõltuvuses," sõnas Austria esidiplomaat. "Seda ei õnnestu meil üleöö muuta, kui me soojust ja elektrit soovime."

Välisminister rõhutas see-eest, et laiamahulised sanktsioonid Venemaale puhuks, kui too otsustab Ukrainasse tungida, on Euroopa Liidul valmimas.
"Eskalatsiooni korral tuleb väga selge, ühemõtteline ja kiire reageering," sõnas Schallenberg. Ta ei välistanud, et ühe sanktsioonina arvataks Venemaa välja rahvusvahelisest maksesüsteemist SWIFT.

Austria on lähiajaloos hoidnud võrdlemisi häid suhteid Venemaaga. Muuhulgas on Austria suurim nafta- ja gaasiettevõte OMV üks Nord Stream 2 gaasitoru investoritest. Riigi pealinna Viini lähedalt läheb läbi strateegiline maagaasi jaotur, mis viib gaasi laiali Euroopa riikidesse.