Eile õhtul andis Suurbritannia välisministeerium teada, et Venemaal on neile teadaolevalt plaan tuua Ukrainas võimule venemeelne mrionettvalitsus. Brittidele teadaolevalt olid mitmed Vene luureohvitserid võtnud ühendust Ukraina poliitikutega, kes võiksid uut valitsust juhtima asuda.

Tõestust väitele keeldus välisministeerium jagamast. Venemaa kutsus süüdistust täna desinformatiooniks ning heitis Ühendkuningriigile ette katset julgeolekukriisi Ukrainas võimendada. Venemaa ütleb ka, et ei planeeri sissetungi Ukrainasse - väide, mida lääne üldsus usutavaks ei pea.

Täna hoiatas Briti asepeaminister Dominic Raab, et kui Venemaal plaan Ukraina demokraatlik valitsus kukutada siiski on, järgnevad selle teostamisele tõsised sanktsioonid.

"Tagajärjed saavad olema tõsised nii sel puhul, kui Venemaa üritab [Ukrainasse] sisse tungida aga ka juhul, kui nad üritavad üles seada nukuvalitsust," sõnas Raab Sky Newsile.

Võimaliku marionettvalitsuse juhina pakutakse välja erinevaid venemeelseid poliitikuid, kellel on enamasti seos varasema Kremli suhtes taltsa presidendi Viktor Janukovõtšiga.

Briti välisministeerium nimetas sellise võimaliku isikuna Jevgeni Murajevit, kes on asutanud Vene noorteliikumise Naši eeskujul samanimelise Ukraina partei.

Murajev ise sõnas täna ajakirjanikele, et Venemaa peab teda endale julgeolekuohuks ning on keelanud tal riiki sisenemise, mistõttu on väited tema venemeelsusest absurdsed. Küll aga kirjutas ta täna Facebookis, et vene-küsimus ei peaks üleüldse juhtima Ukraina poliitikat.

"See aeg, kus Ukrainas olid läänemeelsed ja venemeelsed poliitikud, on igaveseks lõppenud. Ukrainal on vaja uusi poliitikuid, kelle poliitika põhineb ainuüksi Ukraina riigi ja rahva rahvuslikel huvidel," kirjutas Murajev.

Veel nimetatakse võimalike kremlimeelsete Ukraina ülevõtjatena Janukovõtši-aegset asepeaministrit Sergei Arbuzovit, Janukovõtši endist kabinetiülemat Sergei Kljujevit, Ukraina julgeolekunõukogu endist asejuhti Vladimir Sivkovitši ning pea terve Janukovõtši-aja peaministriks olnud Mõkola Azarovit. Financial Timesi sõnul redutavad kõik neli meest arvatavasti Venemaal.