Saareriigi ühendus muu maailmaga on siiani piiratud - kaugmistel saartel puudub telefoniühendus ja üle riigi on osad internetivõrgud maas. Lisaks on puhas vesi reostunud vulkaanist kerkinud tuhaga. Punane Rist jagab Tonga 173 000-le majapidamisele telke, toitu, vett ja tagab tualetivõimalused.

Lisaks on aga paljudel vaja psühholoogilist abi. Tonga Punase Risti asepresident Drew Havea sõnas Reutersile antud intervjuus, et inimesed on jätkuvalt väga hirmunud.
"Iga laps, kes siin üles kasvas, õppis geograafia tundides, et see siin on [Vaikse ookeani] tulerõngas, kus me elame. Mulle tundub, et nüüd oleme me kõik väga murelikuks muutunud ja mõtlema hakanud: kui aktiivsed need [ümbritsevad vulkaanid] päriselt on?," sõnas Havea.

Suur osa saarestikus elavaid lapsevanemaid keelduvad lapsi kodunt välja laskmast, kuna õhk on täis tuhka ja püsib kartus ootamatu järeltsunami ees. Havea sõnul on enamus kaugmiste saarte elanikest evakueeritud saarestiku peasaarele Tongatapule, ent osad keelduvad kolimast. Ta usub, et eelmise nädala tsunami, mis pühkis üle tervest saarestikust, hävitades terveid külasid oma teel, jätab saareelanikele püsiva psühholoogilise trauma.

Samas on Tonga mures selle pärast, et välise abiga saabub saartele koroonaviirus, mida seal praegu ei ole.
„Me ei taha sisse tuua teist lainet – COVID-19 tsunamit,” ütles Tonga saatkonna asejuht Austraalias Curtis Tu’ihalangingie nädala alguses Reutersile antud intervjuus.

Igasugune Tongale saadetav abi peab läbima karantiini ja tõenäoliselt ei lubata välismaalt saabunud abitoojatel Tongal lennukist väljuda.

Eelmisel nädalavahetusel pursanud Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai vulkaan saatis tsunamilained üle Vaikse ookeani ning seda kuuldi kuni 2300 kilomeetri kaugusel asuval Uus-Meremaal. Purse oli niivõrd tugev, et lisaks hiilgaslikule tuhapilvele tuvastasid kosmosesatelliidid peaaegu helikiirusel liikuva lööklaine atmosfääris, mille registreerisid ka Eesti mõõteseadmed.