Välisminister Liz Trussi sõnul näitab paljastus Ukraina kahjustamise plaanide ulatust ja Kremli mõtlemist, kirjutab Financial Times. Ta lausus: "Venemaa peab deeskaleerima, lõpetama agressiooni- ja valeinfokampaaniad ja seadma sammud diplomaatia rajale."

Truss lisas, et nagu ÜK ja partnerid on korduvalt öelnud, järgneks Venemaa sõjakäigule ukrainas massiivsed kahjud Moskvale, mistõttu oleks tegemist "hiiglasliku strateegilise veaga".

Võimaliku marionettvalitsuse juhina pakutakse välja erinevaid venemeelseid poliitikuid, kellel on enamasti seos varasema Kremli suhtes taltsa presidendi Viktor Janukovõtšiga. Nimetatakse Jevgeni Murajevit, kes on asutanud Vene noorteliikumise Naši eeskujul samanimelise Ukraina partei. Tegemist on siiski marginaalse jõuga riigi poliitikas.

Veel nimetatakse võimalike kremlimeelsete Ukraina ülevõtjatena Janukovõtši-aegset asepeaministrit Sergei Arbuzovit, Janukovõtši endist kabinetiülemat Sergei Kljujevit, Ukraina julgeolekunõukogu endist asejuhti Vladimir Sivkovitši ning pea terve Janukovõtši-aja peaministriks olnud Mõkola Azarovit. Financial Timesi sõnul redutavad kõik neli meest arvatavasti Venemaal.

Sivkovitšile kehtestas USA rahandusministeerium sel nädalal sanktsioonid, sest ta olevat teinud koostööd Vene luurega selleks, et saavutada Ukraina poolne Krimmi Venemaaga liidendamise ametlik tunnustus vastutasuks Donbassi kontrollivate Venemaa toetusega vägede tagasitõmbamise eest.

Muret avaldati ka Washingtonist. Valge maja julgeolekunõukogu pressiesindaja Emily Horne'i sõnul on Ühendriigid operatsiooni pärast väga mures. "Ukraina rahval on õigus otsustada enda tuleviku üle. USA seisab koos demokraatlikult valitud partneritega Ukrainas," ütles Horne.