„Praegu püütakse sellel samal Lääne-Balkanil väljaspoole Euroopa Liitu ja NATO-t jäänud riike toppida sinna kõigi tõdede ja ebatõdedega, veenda otseselt, et nendel riikidel ei oleks tihedaid sidemeid Venemaa ja Hiinaga. Kas see ei ole katse oma mõjupiirkonda peale suruda?” küsis Lavrov Interfaxi vahendusel.

Lavrovi sõnul on mõjupiirkonnad olemas eelkõige tänu koloniaalriikide poliitikale. „Me näeme, kuidas neid piirkondi endiselt hõlvatakse, ja kuidas püütakse uusi territooriume tõmmata meie Lääne kolleegide mõjupiirkonda,” lisas Lavrov.

„On kurb, et täiskasvanud inimesed tegelevad sellise kontekstiga, kes on ägedam, kellel on rohkem... Ma ei tea, mida. Kui kõik mõtleksid täiskasvanu moodi, kuidas me tänapäeva maailmas elama peaksime, et see oleks ohutum kliimamuutuse ja teiste globaalsete ohtude seisukohalt... vaat millega tuleb tegelda,” lausus Lavrov.

Selle asemel taandatakse Lavrovi sõnul Venemaa ettepanekud USA-le sellele, kuidas tunneb end Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja tema režiim.

„Meie ei pretendeeri mõjupiirkondadele, aga see, mida teeb NATO Ukraina suhtes, näitab ühemõtteliselt, et NATO peab Ukrainat oma mõjupiirkonnaks,” lisas Lavrov.