Interfaxi teatel lõppesid läbirääkimised plaanitust varem ehk kestsid vaid poolteist tundi plaanitud 2–2,5 asemel.

Blinken nimetas kohtumist ausaks ja sisuliseks ning ütles, et diplomaatilised arutelud jätkuvad, aga „see sõltub Venemaast, millist teed need edasi lähevad”.

Mõlemad pooled jätsid ukse avatuks uueks vestluseks Venemaa ja USA presidentide Vladimir Putini ja Joe Bideni vahel.

„Kui me jõuame järeldusele ja venelased jõuavad järeldusele, et parim viis asjade lahendamiseks on edasise vestluse kaudu nende vahel, oleme me kindlasti valmis seda tegema,” ütles Blinken, viidates kahele presidendile. Blinkeni sõnul väljendab USA ka oma muresid Venemaa käitumise üle.

„Meie ja kõik meie liitlased ja partnerid on võrdselt pühendunud tagamisele, et me teeme kõik võimaliku Venemaale selgeks tegemiseks, et Venemaa igas vormis agressioonile, mis on suunatud Ukraina vastu, tuleb kiire, karm ja ühine vastus,” ütles Blinken.

Blinkeni sõnul ei olnud tegemist läbirääkimiste, vaid arvamuste vahetustega.

Lavrov nimetas läbirääkimisi pärast nende lõppu kasulikuks, ausaks aruteluks ja ütles, et Blinken oli arvamuste vahetusega rahul. Lavrov lisas, et USA esitab kirjaliku vastuse Venemaa ametlikule nõudmiste nimekirjale järgmisel nädalal, nagu Moskva on taotlenud, ning tema ja Blinken räägivad seejärel uuesti, vahendab New York Times.

„Ma ei oska öelda, kas me oleme õigel teel,” ütles Lavrov. „Me saame sellest aru, kui saame Ameerika vastuse paberil meie ettepanekute kõigile punktidele.”

Interfaxi vahendusel ütles Lavrov, et Vene pool eeldab, et kohtumise käigus Genfis said ameeriklased aru, et tuleb keskenduda Venemaa ettepanekute sisule, mitte Ukraina teemale.

„Jah, me leiame, et Ukraina küsimus nõuab pingsat tähelepanu, aga kogu Euroopa julgeolekuarhitektuuri probleemi ei saa sellele küsimusele taandada. Ukraina kohta kinnitas Blinken seda, mida rääkis president Biden, nende valmisolekut aidata kaasa Minski kokkulepete realiseerimisele, ja mina kutsusin teda järjekordselt kasutama oma otsustavat mõju Kiievi režiimile, et panna ta mõistust pähe võtma ja lõpetama selle Ukraina-sisest konflikti lõpetama kutsutud tähtsa dokumendi saboteerimine,” lausus Lavrov pressikonverentsil Genfis.

Lavrov väljendas kindlust, et USA vastustes Venemaa ettepanekutele julgeolekugarantiide kohta kõlab ikkagi nii või naa Ukraina teema.

„Aga ma ei kuulnud täna ühtki argumenti, mis põhjendaks Ameerika seisukohta selles küsimuses, mis toimub Vene-Ukraina piiril, ainult mured, mured, mured,” ütles Lavrov.

„Meie mured on reaalsete faktide pärast, mida keegi ei varja: Ukraina relvi täis pumpamine, sadade Lääne sõjaliste instruktorite saatmine Ukrainasse. Nüüd veel ka Euroopa Liit, kartes natolastest maha jääda, tahab luua oma sõjalise väljaõppe missiooni Ukrainas. Aga see on juba küllaltki huvitav pööre Euroopa Liidu ambitsioonides, mis nähtavasti tahab nii ennast meelde tuletada, sest teda ei ole tõsistel läbirääkimistel eriti näha olnud,” ütles Lavrov.

Lavrov teatas, et ei välista, et „kogu hüsteeria, mida meie Lääne kolleegid praegu üles krutivad, on suunatud sellele, et kui juba provotseerida mingeid Ukraina jõuaktsioone Donbassis, siis vähemalt selleks, et varjata Kiievi režiimi liini Minski kokkulepete täielikule saboteerimisele”.

USA ametnikel ei olnud juba ette kohtumisele suuri ootusi, kirjutas New York Times. Kolm eelmist kohtumist venelastega eelmisel nädalal näitasid, et kokkuleppevõimalusi on vähe.

„Me ei oota ka nendel läbirääkimistel läbimurret. Mida me ootame, on konkreetsed vastused meie konkreetsetele ettepanekutele,” ütles Lavrov enne kohtumise algust.

„Teil on õigus, me ei oota, et me siin täna meie erimeelsused lahendaksime. Aga ma loodan küll ja ootan, et me suudame katsetada, kas diplomaatia ja dialoogi tee jääb avatuks,” vastas Blinken.