„Me tahame suurvõimudele meelde tuletada, et ei ole olemas väikesi sissetunge ega väikesi rahvaid. Nagu ei ole ka väikesi ohvreid ega väikest leina armastatud inimeste kaotuse üle. Ma ütlen seda suurvõimu Ukraina presidendina,” kirjutas Zelenskõi Twitteris.

USA president Joe Biden tunnistas üleeile erimeelsusi NATO-s selle üle, kuidas reageerida Venemaa „väikesele sissetungile ”Ukrainasse.

„On üks asi, kui see on väike sissetung ja osutub, et me võitleme selle üle, mida teha ja mitte teha,” ütles Biden CNN-i vahendusel. „Aga kui nad päriselt teevad, mida nad on piirile kogutud jõududega võimelised tegema, on see Venemaa jaoks katastroof, kui nad Ukrainasse edasi sisse tungivad.”

Hiljem paluti Bidenil selgitada, mida ta mõtles „väikese sissetungi” all. Biden ütles, et tõmbab piiri Vene vägede piiri ületamise ja Ukraina võitlejate tapmise juurde.

„Ma arvan, et see muudab kõike,” ütles Biden. „Aga see sõltub sellest, mida ta teeb, millises ulatuses me saame NATO-rindel täieliku ühtsuse.”

„On väga tähtis, et me hoiaksime kõiki NATO-s ühel meelel. See on see, millele ma palju aega kulutan, ja on erimeelsusi,” jätkas Biden. „NATO-s on erimeelsusi selle kohta, mida riigid on valmis tegema, sõltuvalt sellest, mis juhtub.”

Eile püüdis Biden oma sõnu selgitada, vahendab CNN.

„Ma olen ennast president Putinile absoluutselt selgelt väljendanud. Ta ei saa valesti mõista. Kui mistahes – mistahes – kogunenud Vene üksused liiguvad üle Ukraina piiri, on see sissetung,” ütles Biden. „Aga see võetakse vastu karmi ja koordineeritud majandusliku vastusega, mida ma olen meie liitlestega detailides arutanud ja president Putinile väga selgelt lahti seletanud.”

Püüdes oma varasemat juttu selgitada, märkis Biden, et Venemaal on agressiooni toimepanemiseks pikk muude meetmete kui avaliku sõjategevuse kasutamise ajalugu, alates paramilitaarsest taktikast kuni küberrünnakuteni.

„Me peame olema valmis vastama ka nendele ja otsustavalt,” ütles Biden.

Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba ütles eile ajalehele Wall Street Journal, et Bideni sõnad võivad olla Moskva jaoks kutse rünnakule.

„Rääkides väikestest ja täiemõõdulistest sissetungidest, ei saa olla poolagressiivne. Kas ollakse agressiivne või ei olda agressiivne,” ütles Kuleba. „Me ei tohi anda Putinile pisematki võimalust mängida kvaasiagressiooni või väikeste sissetungioperatsioonidega. See agressioon on olemas alates 2014. aastast. See on fakt.”

„Selles on teatud tõde, mida poleks pidanud kõva häälega välja ütlema,” ütles üks NATO diplomaat CNN-ile „väikese sissetungi” ja „täiemõõdulise sissetungi” eristamise kohta. „Aga samas ei ole nii, et venelased ei teadnud, et, ütleme, küberrünnak Ukraina vastu ei käivita täiemahulist vastust.”

Bideni juttu püüdis tasandada ka Valge Maja pressisekretär Jen Psaki.

„Kui on mingi sõjavägede liikumine üle piiri Ukrainasse, kui nad lähevad Ukrainasse ja tungivad sisse, on see sissetung. Tulevad karmid majanduslikud tagajärjed,” ütles Psaki.

„Me tõlgendame igasugust Ukraina suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse rikkumist Venemaa ja Vladimir Putini poolt agressiivse tegevusena ja sellel on hind, ränk ja kindel,” ütles telekanali ABC hommikusaates USA asepresident Kamala Harris.