USA võimude väitel on Venemaa värvanud nii hetkel ametisolevaid kui endisi Ukraina valitsusametnikke, võtmaks Kiievis üle valitsust ja tegemaks sissetungi puhul koostööd Venemaa okupatsioonijõududega.

USA rahandusministeerium kehtestas sanktsioonid kahele praegusele Ukraina parlamendiliikmele ja ka kahele endisele riigiametnikule, kes osalesid väidetavalt president Volodõmõr Zelenski valitsuse õõnestamist hõlmanud vandenõus.

"Venemaa on suunanud oma luureteenistused värbama praegusi ja endisi Ukraina valitsusametnikke, et valmistuda Ukraina valitsuse ülevõtmiseks ja Ukraina kriitilise infrastruktuuri kontrollimiseks okupeeriva Venemaa vägede abil," seisis rahandusministeeriumi avalduses.

Andmed viitavad USA luure kahtlustele, mille kohaselt valmistub Venemaa täiemahuliseks invasiooniks - mitte "väikeseks sissetungiks", millele USA president Joe Biden kolmapäevases sõnavõtus viitas.

Neli vandenõulast

Kõnealuste parlamendisaadikute nimedeks on Taras Kozak ja Oleh Vološin - mõlemad venemeelse partei liikmed. Erakonda juhib alates eelmise aasta maist Ukrainas koduarestis viibinud Viktor Medvedtšuk, keda süüdistatakse riigireetmises.

Üheks endiseks sanktsioneeritud riigiametnikuks on Volodõmõr Oljunõk (kes elab praegu Venemaal), kes töötas väidetavalt "FSB [Vene luure - toim.] juhtimisel, kogumaks teavet Ukraina kriitilise infrastruktuuri kohta".

Neljandaks sanktsioneeritud isikuks on Vladimir Sivkovitš, endine Ukraina riikliku julgeoleku- ja kaitsenõukogu asekantsler. "2021. aastal töötas Sivkovitš koos Venemaa luureosaliste võrgustikuga, et viia läbi mõjuoperatsioone, millega üritati luua toetust Ukrainale Krimmi ametlikuks loovutamiseks Venemaale - seda vastutasuks Venemaa toetatud vägede väljaviimise eest Donbassist," väitis USA rahandusministeerium.

Skepsis sanktsioonide põhjuste suhtes

Vološin eitas järjepidevalt Venemaa heaks töötamist ja ütles, et ta pole kunagi "tahtlikult" rääkinud FSB või ühegi teise Venemaa spiooniagentuuriga. Ta märkis, et on valitud selgelt venemeelsesse erakonda ning et tema USA-skeptilised vaated peegeldavad mõnede Ukraina valijate arvamusi.

Vološin kahtlustab, et teda karistatakse hetkel Bideni poja Hunteri Ukraina-afääride problemaatika tõstatamise eest.

Ühes intervjuus kirjeldas Vološin USA süüdistusi tema vastu kui "veidraid". Ta ütles, et FBI intervjueeris teda eelmisel suvel, kui ta Washingtoni lendas, ning lisas, et oli varem regulaarselt suhelnud USA Kiievi saatkonnaga.

Ta ütles, et käis viimati Moskvas novembris riiklikul palvehommikusöögil – see oli tema esimene reis Venemaale kahe aasta jooksul. "Samal hommikusöögil oli ka mitu ameeriklast," ütles ta.

Ülejäänud kolme mehega ei õnnestunud The Guardianil kommentaari saamiseks ühendust saada.