Soome politsei kahtlustab, et jõuk hankis Hollandist mitmes partiis kokku 165 kilogrammi amfetamiini eesmärgiga vedada aine Eesti kaudu Soome. Politsei hinnangul oleks selle koguse väärtus Soomes tänaval olnud üle nelja miljoni euro, vahendab Yle Uutiset.

Politseil õnnestus konfiskeerida 113 kilogrammi amfetamiini ja 103 grammi kokaiini sisaldanud partii. Kahtlusalused hankisid ained 2021. aasta septembris.

„See konfiskeerimine on üks suurimaid, kui mitte kõige suurem ühe korraga tehtud amfetamiini konfiskeerimine seoses Soome politsei uuritud kuriteojuhtumitega,” ütles kriminaalkomissar Mikko Minkkinen Ida-Uusimaa politseist.

Politsei kahtlustab, et grupp jõudis tuua Soome kolm partiid ehk kokku üle 50 kilo amfetamiini, enne kui vahele jäi. Neid narkootikume oli juba jõutud edasi levitada. Edasimüüjaks peetavalt isikult õnnestus konfiskeerida umbes kolm kilo.

„Politsei konfiskeeritud 116 kilo amfetamiini vastab umbes 580 000 amfetamiinidoosile, mille sattumine Soome turule õnnestus konfiskeerimisega ära hoida,” ütles Minkkinen.

Politsei kahtlustab, et gruppi kuulus kuus isikut. Selle juhid ja amfetamiini tellijad olid kaks soome meest, kes on sündinud aastatel 1991 ja 1992.

Mehed vahetasid politsei teatel narkootikumide ostmiseks kogutud raha krüptovaluutaks, millega partiid Hollandis kinni maksti. Raha on võetud muu hulgas ühe peakahtlusaluse juhitud logistikaettevõtte varadest.

Grupi ülejäänud liikmed olid Eesti kodanikud, kellest osa elab Soomes. Neid kahtlustatakse salakaubaveo korraldamises ning osaliselt amfetamiini säilitamises ja levitamises.

Asja uurimist juhtis Soome Ida-Uusimaa politsei. Soome politsei ja prokuratuur tegid koostööd Europoli ning Hollandi ja Eesti politseiga.

Septembri alguses märkasid uurijad, et kaks eestlast sõitsid rendiautoga Soomest Kesk-Euroopa suunas. Politsei oli saanud vihjeid selle kohta, et nad lähevad Hollandisse narkopartii Soome vedamist korraldama, vahendab Iltalehti.

Rendiautos olnud GPS-seade kergendas meeste jälgimist ning Hollandi võimud said Eesti ja Soome politseilt täpseid asukohaandmeid auto liikumise kohta. Jälgimisgrupp leidis eestlaste rendiauto Tilburgi linnast Belgia piiri lähistel ning mehed ja auto võeti jälgimise alla. Operatsioon ei jõudnud väga kaua kesta, kui juba nähti eestlasi raskeid kotte autosse tassimas.

Eestlased sõitsid lastiga umbes pool tundi veokiparklasse, kus neid ootas eesti veokijuht. Kauba transport oli ette tellitud ja kinni makstud rahvusvahelisele transpordifirmale, kus veose sisu ei teatud.

Veokijuht teadis küll, mida kotid sisaldasid, sest ta sai narkootikumide hankijatelt salakaubaveo eest tasu.

Kui narkootikumide hankijad olid lahkunud, palus Minkkinen, et Hollandi politseinikud veokijuhi kinni peaksid. Ühtlasi konfiskeeriti veokist 113 kilo amfetamiini ja umbes 100 grammi kokaiini. Konfiskeeriti ka veokijuhi saadud umbes 7000-eurone tasu.

Tilburgist narkootikumid hankinud eestlastel lasti sõita Eestisse välja, kus nad kinni nabiti.

„Me mõtlesime küll kõvasti, et kas politsei teeks kontrollitud läbilaskmise ja võtaksime lasti kinni alles Soomes. Pidasime siiski lasti kadumise riski nii suureks, et oli parem lasta Hollandi politseil kinnipidamine ära teha,” ütles Minkkinen.

Kahtlustatakse, et Soome toodud amfetamiinist kaks kilo veeti salaja Soomest Eestisse. Tavaliselt on suund vastupidine.

Eeluurimine kestis üle poole aasta ja uurimismaterjale on üle 3500 lehekülje.