„On üks asi, kui see on väike sissetung ja osutub, et me võitleme selle üle, mida teha ja mitte teha,” ütles Biden CNN-i vahendusel. „Aga kui nad päriselt teevad, mida nad on piirile kogutud jõududega võimelised tegema, on see Venemaa jaoks katastroof, kui nad Ukrainasse edasi sisse tungivad.”

Hiljem paluti Bidenil selgitada, mida ta mõtles „väikese sissetungi” all. Biden ütles, et tõmbab piiri Vene vägede piiri ületamise ja Ukraina võitlejate tapmise juurde.

„Ma arvan, et see muudab kõike,” ütles Biden. „Aga see sõltub sellest, mida ta teeb, millises ulatuses me saame NATO-rindel täieliku ühtsuse.”

„On väga tähtis, et me hoiaksime kõiki NATO-s ühel meelel. See on see, millele ma palju aega kulutan, ja on erimeelsusi,” jätkas Biden. „NATO-s on erimeelsusi selle kohta, mida riigid on valmis tegema, sõltuvalt sellest, mis juhtub.”

See ülestunnistus rabas Ukraina ametnikke, kellest üks ütles CNN-ile, et on šokeeritud, et USA president Biden teeb vahet kahe sõna – incursion ja invasion – vahel, ja annab mõista, et väike sissetung (inglise keeles minor incursion) ei kutsuks esile sanktsioone.

„See annab Putinile rohelise tule Ukrainasse siseneda, kui süda lustib,” ütles ametnik, väites, et ei ole seni USA administratsioonilt sellist nüanssi kuulnud.

„Kiiev on vapustatud,” ütles Ukraina ametnik.

Valge Maja püüdis Bideni juttu selgitada, viidates sellele, et Venemaa rünnak küberruumis või paramilitaarsete jõududega kutsuks esile sellele vastava reageeringu, erinevalt stsenaariumist, kus Vene väed Ukrainasse sisse liiguvad.

„President Biden on Venemaa presidendile selgelt öelnud: kui mingid Vene sõjajõud liiguvad üle Ukraina piiri, on see uus sissetung ja sellele vastatakse kiire, karmi ja ühise vastusega USA ja meie liitlaste poolt,” teatas Valge Maja pressisekretär Jen Psaki pärast Bideni pressikonverentsi.

„President Biden teab pikast kogemusest ka seda, et venelastel on ulatuslik sõjalise tegevuseni mitteulatuva agressiooni repertuaar, sealhulgas küberrünnakud ja paramilitaarne taktika,” jätkas Psaki. „Ja ta kinnitas täna, et neile Venemaa agressiooniaktidele vastatakse otsustava, võrdväärse ja ühise vastusega.”

Biden avaldas arvamust, et Putin tungib Ukrainasse sisse.

„Kas ma arvan, et ta paneb lääne, USA ja NATO proovile nii kuidas vähegi võimalik? Jah, ma arvan, et ta teeb seda,” ütles Biden Valges Majas toimunud pressikonverentsil ajakirjanikele, lisades: „Kuid ma arvan, et ta maksab selle eest tõsist ja kallist hinda. Ta ei mõista praegu, kui suurt hinda tal tuleb selle eest maksta. Ja ma arvan, et ta kahetseb tehtut.”

Kui riigipeal paluti selgitada, kas ta leiab, et Venemaa invasioon Ukrainasse on tulekul, vastas Biden: „Ma arvan, et ta liigub sisse. Ta peab midagi ette võtma.”

Venemaa on viimaste kuude jooksul saatnud Ukraina piirile enam kui 100 000 sõdurit. Joe Biden on lubanud ulatuslike sanktsioonide kehtestamist Kremlile, kui sissetung peaks toimuma. Täna tõdes ta, et neist ei piisa, et heidutada Putinit sõjalise tegevusega edasi liikumast, vahendab New York Times.

„Ma ei peaks ilmselt rohkem ütlema. Aga ma arvan, et see teeb talle kõvasti haiget,” sõnas ta.

Hilisemates kommentaarides väljendas Biden end siiski ettevaatlikumalt, öeldes, et ta pole kindel, kas Putin on otsustanud sissetungi kasuks. „Ma kahtlustan, et tema kavatsuste mõistmiseks tuleb teada, millise jalaga ta voodist välja astub,” ütles USA riigipea.