Eile CNN-iga jagatud Ukraina kaitseministeeriumi viimase luurehinnangu järgi on Venemaa nüüd regiooni paigutanud üle 127 000 sõduri.

Vene Föderatsiooni relvajõudude maismaagrupi kogujõud Ukraina suunal on üle 106 000 sõjaväelase. Koos mere- ja õhukomponendiga on sõjaväelaste koguarv üle 127 000,” öeldakse hinnangus.

Selles hinnangus nimetatakse olukorda keeruliseks ja öeldakse, et Ukraina usub, et Venemaa püüab lõhestada ja nõrgestada Euroopa Liitu ja NATO-t.

Venemaa tegevus on hinnangu järgi suunatud ka USA Euroopas julgeoleku tagamise võimekuste piiramisele.

Ukraina sõjaväeluure teatel on Venemaa alaliselt läänepiirile toonud vägesid kesk- ja idaregioonidest. Detsembri lõpus ja jaanuaris on Venemaa piirile liigutanud laskemoona, välihaiglaid ja julgeolekuteenistusi, mis Ukraina sõnul kinnitab ründeoperatsioonideks valmistumist.

Värskes hinnangus öeldakse ka, et Venemaa toetab enam kui 35 000 võitlejat Ida-Ukrainas ja tal on mässuliste territooriumil umbes 3000 oma sõjaväelast.

Luurehinnangus öeldakse, et suurenenud on ka Venemaa luure aktiivsus. Ukraina piiri lähedale on toodud lisaks raadio- ja satelliitluureüksusi ning luurelendude arv piiril on eelmise aasta sama ajaga võrreldes kolmekordistunud.

Ukraina sõjaväe teatel võib Venemaa kasutada keskmaarakette elutähtsate objektide hävitamiseks. Piirile on toodud lisaks rakettide Iskander taktikalisi gruppe.

Jaanuari keskpaiga seisuga on Ukraina lähistel 36 Iskanderide stardiseadeldist, öeldakse hinnangus.

Iskanderid on võimelised sihtmärki tabama 500-700 kilomeetri kaugusel.

Ukraina dokumendis hoiatatakse ka, et riigi põhjapiiril Valgevenega on tekkinud uus potentsiaalne rindejoon.

„Valgevene territooriumi tuleb pidada täielikult operatsioonide läbiviimise piirkonnaks, mida Venemaa võib kasutada agressiooni laiendamiseks Ukraina vastu,” öeldakse Ukraina sõjaväeluure dokumendis.