„Ühendriigid ei taha konflikti. Me tahame rahu,” ütles USA välisministeeriumi kõrgetasemeline ametnik eile, vahendab Reuters. „President Putini võimuses on astuda samme kriisi deeskaleerimiseks nii, et Ühendriigid ja Venemaa võiksid arendada suhteid, mis ei põhineks vaenulikkusel või kriisil.”

Blinken kohtub täna Kiievis Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi ja välisministri Dmõtro Kulebaga.

Seejärel kohtub Blinken Berliinis Saksamaa välisministri Annalena Baerbocki ja hiljem niinimetatud transatlantilise nelikuga, millesse kuuluvad USA, Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa.

USA välisministeeriumi ametnik ütles, et arutelud keskenduvad osaliselt liitlaste valmisolekule „tekitada Venemaale massiivseid tagajärgi ja tõsiseid majanduslikke kahjusid”.

Reedel kohtub Blinken Genfis Lavroviga, et püüda saavutada diplomaatiline pingeleevendus, teatas ametnik.

Blinken vestles Lavroviga eile ja USA kõrge ametniku sõnul otsustasid pooled, et oleks kasulik silmast silma kohtuda.

Lavrov ütles teises seoses, et Moskva tervitaks USA diplomaatilisi jõupingutusi, ja kordas Venemaa süüdistusi, et Ukraina saboteerib kokkuleppeid konflikti lõpetamiseks Donbassis.

Vaatamata sel kuul toimunud diplomaatilisele suhtlusele ei ole Washington veel näinud, et Venemaa pingeid leevendaks, ning Moskva võib alustada rünnakut Ukraina vastu igal hetkel jaanuaris või veebruaris, teatas USA ametnik.

„Me oleme praegu staadiumis, kus Venemaa võib igal hetkel Ukraina vastu rünnakut alustada,” ütles ametnik.

USA välisministeeriumi teine ametnik väljendas eile muret Vene vägede Valgevene lõunapiirile viimise üle. Moskva ja Minski sõnul on tegemist ühisõppustega.

Valgevenesse saadetavate Vene vägede suurus on suurem sellest, mida USA peab normaalseks õppuste puhul, ja neid võib potentsiaalselt kasutada Ukraina ründamiseks, märkis ametnik.