Nii eile kui ka täna proovisid mitmed inimesed ennast või oma lapsi registreerida koroonaviiruse testile, osad ootasid järjekorras mitu tundi või pidid helistama korduvalt enne, kui jutule said. Avaliku testimise koordinaator Tõnis Alliku sõnul langes eile kokku mitu sündmust. “Eile oli kõigi aegade saatekirjade record, mis oli ca 15 000. Enne seda oli pühapäeval rekordiline saatekirjade arv,” ütles Allik.

Kuigi kõneliini vabastas Alliku sõnul oluliselt see, kui positiivsete tulemuste teavitamiseks seadistati sisse kõnerobot, mis teeb kuni 2400 kõne päevas, on testile registreerimise liin siiski ülekoormatud. Allik ütles, et paraku hoiavad liini kinni inimesed, kes peaks helistama mujale. “Nii juhtus, et eile ja see jätkus ka täna, kus helistasid väga paljud inimesed, et küsida infot ja hoidsid paraku seetõttu liini kinni. Infoküsimuste jaoks on meil Eestis väga hästi toimiv 1247 riiklik koroonainfo liin,” tuletas Allik meelde.

6464848 numbrile peaks praegu helistama ainult vaktsineerimata õpilased või nende esindajad, kes on lähikontaktsed ja soovivad proovi andmiseks aega. Kõiki positiivse kiirtesti andnud ja sümptomitega õpilased peaksid pöörduma oma perearsti või perearsti nõuandeliini 1220 poole. Täiskasvanud lähikontaktsed ei peaks samuti helistama ei testimiseks ega info küsimiseks. Neid ei testita enam Eestis terviseameti otsusega.

Kui aga helistama on oodatud vaid õpilased ja nende esindajad, siis kas koolides nakatumine on kasvamas? Haridusministeeriumi kriisijuhi Rain Sanniku sõnul päris nii ei ole. Vaatamata asjaolule, et nakatunuid on oluliselt rohkem võrreldes detsembrikuuga, siis koolikoldeid oli Sanniku sõnul eelmise nädala lõpuga pigem vähem. “Samas tuleb siinkohal arvesse võtta, et kõik nakatunud ei moodusta koolikoldeid ja kuna äsja oli vaheaeg, siis nakkuskolded on ka paljuski mujal, näiteks pereringis või huvitegevuses,” ütles Sannik.

Lähikontaktsete õpilaste koolist puudumise vähendamiseks, on Sanniku sõnul kaalumisel nende õpilaste PCR-testist loobumine ning selle asendamine kiirtestiga. Sanniku sõnul on vastava teema arutelu valitsuses plaanis lähiajal.

Selleks, et seni aga saaks lähikontaktsed õpilased PCR-testile aega broneerida on vaja kõnekeskuse telefoniliinid hoida võimalikult vabadena. Avaliku testimise koordinaator Tõnis Allik tõdeb, et üle viie minuti ootejärjekord ei ole see, mida soovitakse inimestele pakkuda. “Paraku ka meie oleme kimpus töötajate nakatumistega eile ja täna lisamehitasime, loodame lähipäevil ooteaja normaliseerida,” ütles Allik.

Jaga
Kommentaarid