Varem tegi Valgevene kindralstaabi ülema asetäitja Pavel Muraveika teatavaks Vene-Valgevene liitriigi relvajõudude etteteatamata kontrolli, mille osa õppused on, vahendab RIA Novosti.

„Kontrolli teisel etapil 10.-st 20. veebruarini viiakse läbi ühisõppused Sojuznaja Rešimost 2022,” teatas Valgevene kaitseministeerium.

Harjutatakse välisagressiooni tõrjumist ja võitlust terrorismiga, muu hulgas piirilõikude tugevdamist võitlejate võimaliku ebaseadusliku Valgevene territooriumile tungimise suundadel ning relvade ja laskemoona varustuskanalite sulgemist.

Venemaa kaitseministri asetäitja Aleksandr Fomin teatas, et lisaks sellele viiakse liitriigi ühise õhutõrjesüsteemi kontrollimiseks õppuste tsooni 12 lennukit Su-35, kaks õhutõrje raketikomplekside S-400 divisjoni ja üks õhutõrje raketikomplekside Pantsir-S divisjon.

„Vägede praktiline tegevus toimub Domanovski, Gožski, Obuz-Lesnovski, Brestski ja Ossipovitšski polügoonidel ning teatud kohtades, mis asuvad Valgevene Vabariigi territooriumil. Planeeritakse kasutada Baranavitšõ, Luninetsi, Lida ja Matšulõštšõ lennuvälju,” teatas Fomin.

Fomin ütles, et õppustest osavõtjate arv ja peamiste relvasüsteemide arv ei ületa parameetreid, mis on kindlaks määratud 2011. aasta Viini dokumendiga.

Fomini sõnul uurivad Venemaa ja Valgevene olukorda, kui julgeoleku tagamise tõttu tuleb kaasata kahe riigi kogu sõjaline potentsiaal.

„Võib kujuneda selline olukord, kus regionaalse grupeeringu jõude ja vahendeid on ebapiisavalt liitriigi julgeoleku garanteeritud tagamiseks ning me peame olema valmis selle tugevdamiseks,” ütles Fomin, lisades, et pooled leppisid kokku, et ühiseks kaitseks on vaja kaasata kogu sõjaline potentsiaal.

Vene sõjaväeüksused on juba hakanud Valgevenesse saabuma.