Eile õhtul nähti Stockholmis ringi lendamas mitut drooni. Politsei jälitas neid helikopteriga, vahendab ajaleht Aftonbladet.

„Eraisikud on teinud erinevaid tähelepanekuid. Me oleme ise teinud mitmeid tähelepanekuid droonide kohta. Jutt käib mitmest erinevast kohast Suur-Stockholmis,” ütles politseiregiooni juhtimiskeskuse esindaja Daniel Wikdahl.

Ajalehe Expressen teatel nähti tipptasemel drooni õhtul ka Rootsi kuningliku perekonna eraresidentsi Drottningholmi lossi kohal. Mitmed politseinikud olid ise pealtnägijad.

Varem päeval nähti drooni ka Forsmarki tuumaelektrijaama kohal ja seda mitte esimest korda.

„Me oleme kohal, sest oleme saanud andmeid võimalike droonilendude kohta seoses tuumaelektrijaamaga,” ütles Rootsi keskpolitseiregiooni pressiesindaja Tobias Ahlén.

Politsei kinnitas hiljem, et tuumajaama kohal lendas droon.

Stockholmi politsei uurib droonide lende lennundusseaduse rikkumisena. Droonide jahtimisel teeb politsei koostööd mitme teise ametkonna, sealhulgas kaitseväega.

„Me oleme pühendunud nende jälgimisele ja informatsiooni kogumisele. See, mida me lisaks sellele teeme, on salastatud,” ütles Wikdahl.

Eile toimus droonijaht Aftonbladeti andmetel ka merel. Politsei ja rannikuvalve kammisid läbi Stockholmi saarestikku.

Aftonbladeti andmetel uurib politsei, kas droonid on võinud kohale lennata laevadelt merel.

Rannikuvalve juhtimiskeskuse korrapidaja Gustav Rhedin kinnitas, et valvsust on suurendatud.

Varem lendasid suured droonid üle Oskarshamni ja Ringhalsi tuumajaamade. Teisi droone nähti Stockholmi kesklinna ning Luleå ja Kiruna lennuväljade kohal.

Asja uurib nüüd Rootsi julgeolekupolitsei Säpo, mis võttis üle ka Forsmarki drooniintsidendi uurimise.

Eile teatas Aftonbladet, et Stockholmis üle valitsuskvartali ja kuningalossi lennanud droonid olid musta värvi sõjaväe tiibadega droonid.

„Küsimus ei ole mingis pisikeses propellerdroonis, vaid suures tiibadega droonis, mille tiibade ulatus on vähemalt kaks meetrit,” ütles asjaga kursis olev allikas Aftonbladetile.

Eelmisel reedel andis drooni kohta Forsmarki tuumajaama kohal häiret valvur. Tuul oli tugev ja droon pidi olema üsna suur, et sellises tuules õhus püsida.

Rootsi kaitseväe teatel uurivad droonilende politsei ja Säpo, aga probleem on suurenenud, teatas pressiesindaja Jonas Olsson.

„Me oleme näinud seda juba tükk aega. Kui me oleme liikvel ja õppustel, liigutame üksusi, oleme õppustel laevade või maismaaüksustega, ilmuvad mõnikord sellega seoses välja droonid. Seetõttu uurime me ka võimalusi, kuidas need erineval viisil maha võtta,” ütles Olsson.