Reformierakonna ja Keskerakonna pühapäeval alanud ja esmaspäeval jätkunud kõnelused energiakriisi leevendamiseks lahendust ei toonud. Koalitsiooninõukogu koguneb uuesti teisipäeva pärastlõunal ja siis loodetavasti juba silmast silma. Pühapäeval ja esmaspäeval vaieldi virtuaalselt läbi arvutiekraani ning teineteisele lähemale ei jõutud.

Reformierakond ei toetanud Keskerakonna nädal tagasi tehtud ettepanekut kompenseerida kõigile tarbijatele 50% elektri hinnast, aga Keskerakond ei pidanud tõsiselt võetavaks oravate ettepanekut kehtestada eratarbijatele hinnalagi.

Kallas osutas esmalt kõrgete energiahindade põhjustele. Ta märkis, et Eestil ei ole piisavalt odavatest ehk taastuvenergiaallikatest toodetud elektrit ega ülekandevõimsusi, mis võimaldaksid odaval elektril meie turupiirkonda liikuda. „Kõige odavam elekter tuleb tuuleparkidest, nii maismaa- kui ka meretuuleparkidest, siis hüdroenergiast, seejärel tuumaenergiast ja koostootmisjaamadest,“ selgitas Kallas.

Kaja Kallas ütles on poliitilises avalduses, et Eesti inimesi ei jääta oma energiaarvetega üksi. "Ma kinnitan teile, et valitsus ei jäta Eesti inimesi selle vapustusega üksi. Riik tuleb oma inimestele appi. Meie inimeste mure on ka riigi mure," ütles Kallas. Samuti kinnitas Kallas, et valitsuses ollakse valmis kaaluma kõiki võimalikke lahendusi, et leida ühisosa ning kriis lahendada.

Kallas toonitas, et hinnatõus makstakse tagasi 380 000 leibkonnale ja seda tagasiulatuvalt alates 2021. aasta septembrist kuni selle aasta märtsini. Peaminister julgustas kõiki, kellele toetus mõeldud on, seda taotlema ja kohalikke omavalitsusi kiirelt tegusema ja oma inimesi aitama.

„Energiahindade järsk tõus on tabanud ka ettevõtjaid ja teisi juriidilisi isikuid, seetõttu peame vältima likviidsuse puudusest tekkivat lumepalliefekti. Otsime lahendusi ka KredExi meetmete hulgast, näiteks laenukäenduse meedet või täiendavaid meetmeid käenduslepingute jaoks. Olemasoleva süsteemi täiendamiseks on kaalumisel ka energiamüüjate täiendava likviidsusvajaduse toetamine ning kava taasavada erakorraline käibekapitalilaen,“ lisas peaminister. Kallase sõnul arutavad koalitsioonierakonnad täna võimalike lahendustena ka elektri börsihinnale ülempiiri seadmist ja ettevõtjatele võrgutasu nulli viimist.

Kui otseblogi esimese korraga ei ilmu, siis palun uuenda lehte.