Valgevene sõjaväe operatiivjuht Pavel Muraveiko teatas, et seoses "vägede koondumisega Valgevene piirile" korraldatakse kahe riigi ühine välkõppus valmiduse testimiseks, vahendab Venemaa riiklik uudisteagentuur TASS.

Ohvitser viitas sellega Valgevene piiridel Läti, Leedu ja Poolaga asuvatele sõjaväelastele ja teistele julgeolekujõududele. "Jätkub suuremahuline provokatsioon, mille on põhjustanud nõndanimetaud migrandikriis," ütles Muraveiko, viidates kriisile, mis on tegelikult Valgevene isevalitseja Aljaksandr Lukašenka poolt korraldatud. See pole esimene kord, kui migrante tõrjuvaid Poola jõude süüdistatakse soovis ohustada Valgevenet.

Lukašenka Valgevene riiklikule uudisteagentuurile Belta: "Tegime plaanid veebruarikuiseks õppuseks tükk aega tagasi. Panime kuupäeva varakult paika, et keegi ei saaks süüdistada meid selles, et oleme ootamatult kiiresti vägesid kokku ajanud, justkui valmistuksime sõjaks." Tema sõnul toimub õppus Valgevene lõuna- ja läänepiiri lähedal ehk vastavalt Läti, Leedu, Poola ja Ukraina vahetus naabruses. Täna väljakuulutatud välkõppus on valmiduse kontroll veebruarikuusse plaanitud harjutusele.

Lukašenka lisas: "Poola ja Baltimaade territooriumil on 8000–10 000 USA sõjaväelast. Mida ameeriklased siin teevad? Mõned tulipead juba kutsuvad avalikult sõjale üles. Me jälgime selliseid väljaütlemisi tähelepanelikult."

Õppus kannab nime "Liidu Sihikindlus" (Sojuznaja rešimost), millega viidatakse Vene-Valgevene liitriigi ideele. Juba 1999. aastal alanud kahe riigi integreerimine on pikalt topanud, ent tunamullu tärganud Lukašenka-vastase ülestõusu järel on nõrgestatud diktaator pidanud Venemaale järele andma.

Lenta vahendab, et kontrollõppuse käigus liigutatakse Valgevenes suurt kogust vägesid ning plaanitakse suuremahulist tegevust, et "kaitsta liitriiki lõuna operatiivsuunal nii õhust kui ka maa pealt".