Reformierakond ei nõustunud eelmisel nädalal Keskerakonna välja käidud ettepanekutega hinnašoki leevendamiseks. Kõnelused jätkuvad homme.

Teisipäeva õhtul läkitas Keskerakond avalikkusele oma plaani energiakulude kompenseerimiseks, plaani kandev osa on hüvitada kõikidele gaasitarbijatele 50% arvest ja kodutarbijatele 50% elektriarvest. Peaminister Kaja Kallas (RE) teatas aga valitsuskabineti eel Vikerraadios, et valitsus ei hakka neid ettepanekuid arutama, vaid kõne alla tuleb energeetika pilt laiemalt.

Peaminister leidis isegi, et koalitsioonipartner läks nende ettepanekute avaldamisega üle Reformierakonna pea. Ta nimetas ettepanekuid populistlikeks. Keskerakonna esimees Jüri Ratas sõnas aga seepeale, et teavitas Kallast ettepanekutest enne nende avalikustamist.

Kallas on möönnud, et energiakriis on kõiki tabanud väga raskelt. „Inimestel on keeruline ja tegemist on tõsise probleemiga. Ma absoluutselt ei pisenda neid lühiajalisi lahendusi, mida me oleme välja töötanud, aga me peame mõtlema ka pikaajalistele lahendustele,“ rääkis Kallas. Tema sõnul on valitsus inimeste aitamiseks otsustanud eraldada kokku 240 miljonit eurot.

Abi saavad taotleda väikse sissetulekuga leibkonnad
Enneolematult suurte elektri- ja küttearvetega hädas olevad inimesed saavad taotleda arvete maksmiseks toetust. Toetust saavad leibkonnad, kelle netosissetulek jääb alla mediaantaseme piiri. Sellistele leibkondadele hüvitatakse 80% energia koguhinnast. Maksimaalne toetus on 500 eurot kuu kohta.

Arutelu inimeste aitamise üle kujunes aga tuliseks. Täna hommikul palus aga peaminister Kaja Kallas Keskerakonnalt vabandust. „Jah, see vastab tõele. Me saime selle klaaritud,“ vastas Keskerakonna fraktsiooni esimees Jaanus Karilaid Delfi küsimusele, kas vastab tõele, et peaminister Kaja Kallas palus Keskerakonna ja selle esimees Jüri Ratase käest vabandust. Küsimus oli selles, kuidas on viimasel ajal avalikkuse ees mõtteid ja ideid serveeritud, selgitas ta. „Need olid inimlikud hetked. Kaja Kallas väljendas soovi koostööd edasi teha.“

Jüri Ratas kirjutas ühismeedias, et tänases energiakriisis tuleb leida kiireid ja selgeid lahendusi ning sestap on vaja poliitilist arutelu, ka valitsuspartnerite vahel. „Kui poliitikas enam ei arutata, siis ei saa poliitikat teha,“ märkis ta.

Ka Reformierakonna endine juht Andrus Ansip on sama meelt. „Loodan, et valitsus saab lõpuks aru olukorra tõsidusest ja hakkab avalikkusele teadaolevaid ettepanekuid, nimetatagu neid populistlikeks või mitte, kiiresti arutama,“ sõnas ta.

Ka Kristen Michal (RE) on teinud avaliku ettepaneku energiakriisi mõjude leevendamiseks. „Kui teha igale pensionärile ühekordne, näiteks 200-eurone makse hinnatõusu leevenduseks, siis veidi üle 300 000 pensionäri puhul on see 60 miljonit. Lastega peresid on pealt 155 000, eeldades veidi suuremaid kulusid energiale, siis hinnaleevendus 300 eurot on 46,5 miljonit,” kirjutas ta.

„See on puhas soolo,“ teatas aga selle peale Kaja Kallas.

Lisaks on opositsioonierakonnad pidanud plaani avaldada Kaja Kallasele umbusaldust.

Tekkinud pingete ja kriisi võimalike lahenduste arutamiseks koguneb täna koalitsiooninõukogu. Jälgi värskemaid arenguid blogist.