Austraalia Vaikse ookeani minister Zed Seselja ütles, et esialgsete teadete järgi laupäevane purse ja tsunami massiliselt ohvreid kaasa ei toonud, aga Austraalia politsei on külastanud randu ning teatanud olulistest kahjudest ja „laiali pillutatud majadest”, vahendab Reuters.

„Me teame, et on olulisi kahjusid, ja teame, et on olulist kahju kuurortidele,” ütles Seselja intervjuus Austraalia raadiojaamale, lisades, et Tonga lennuväli näib olevat suhteliselt heas seisukorras.

Seselja sõnul on üks Briti naine kadunuks kuulutatud.

Tonga saatkonna asejuht Austraalias Curtis Tu’ihalangingie ütles, et vaatluslennukeid on tagasi oodata kohaliku aja järgi täna õhtul. Ta palus kannatust, kuni Tonga valitsus otsustab oma abiprioriteetide üle.

Tonga muretseb muu hulgas selle üle, et koos abiga saabub saartele ka koroonaviirus, mida seal praegu ei ole.

„Me ei taha sisse tuua teist lainet – COVID-19 tsunamit,” ütles Tu’ihalangingie telefoni teel Reutersile.

Igasugune Tongale saadetav abi peab läbima karantiini ja tõenäoliselt ei lubata välismaalt saabunud abitoojatel Tongal lennukist väljuda.

Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai vulkaani purse tekitas Tonga saarte rannikul tsunami ning katkestas telefoni- ja internetiühenduse.

Rahvusvahelist suhtlemist takistab tõsiselt merekaabli kahjustus. Selle parandamine võib võtta üle nädala, teatas Tu’ihalangingie. Tonga valitsus tuli kokku, et otsustada, millist abi on kiiresti vaja.

Suur tervishoiuprobleem on tuhk, mis mürgitab joogivett.

„Enamik inimesi ei tea, et tuhk on mürgine, selle sissehingamine on kahjulik ja nad peavad maski kandma,” ütles Tu’ihalangingie.

Tonga pealinnast Nuku’alofast 21 kilomeetrit läänes Hihifo poolsaarel asuv Ha’atafu rannakuurort pühiti täielikult minema, teatasid omanikud Facebookis.

Inimesed jooksid tsunami eest läbi metsa kõrgemale. „Kogu läänerannik on täielikult hävitatud koos Kanukupolu külaga,” teatasid kuurordi omanikud.

Rahvusvahelise Punase Risti ja Punase Poolkuu Vaikse ookeani delegatsiooni juht Katie Greenwood ütles, et tsunami võis puudutada kuni 80 000 inimest.

Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai on pursanud viimastel aastakümnetel regulaarselt, aga laupäevase purske mõju oli tunda Fidžil, Uus-Meremaal, USA-s ja Jaapanis. Põhja-Peruus uppus tsunami tõttu kaks inimest.

Enam kui päev pärast purset on tuhandete kilomeetrite kaugusel asuvate riikide kohal tuhapilved, teatas Uus-Meremaa ilmateenistus.