„See on väljaspool meie arusaamist. Potentsiaalselt võivad sellised sanktsioonid viia igasuguste sidemete katkestamiseni meie riikide vahel, mis ei oleks ei Moskva ega Washingtoni huvides. See oleks tohutu viga,” ütles Peskov, vahendab Interfax.

Peskov palus USA juhtkonnal meelde tuletada, millal on sanktsioonid probleemide lahendamisel efektiivseks osutunud ja pannud teist riiki Washingtonile vajalikke samme astuma.

„Seda ei ole kunagi juhtunud,” ütles Peskov.

Peskov märkis, et Venemaa on USA sanktsioonidega harjunud ja püüdnud neist kasu lõigata, arendades oma tootmist. Peskov lisas, et Venemaa on liiga suur ja eneseküllane, et olla USA sanktsioonide ees haavatav.

Samas väljendas Peskov arvamust, et teineteisemõistmise võimalusi Venemaa ja USA vahel on, aga Washington ei saa jätta tähelepanuta Venemaa mure põhjuseid.

„Ma usun siiralt, et meie juhtide tarkus... president Putini poliitiline tarkus ja tema poliitiline kogemus, samuti president Bideni poliitiline tarkus ja kogemus on hea pinnas vastastikuse mõistmise otsimise katsete jätkamiseks,” ütles Peskov.

Peskov lisas, et kui Washington näitab üles poliitilist tahet Venemaa rahvusliku mure tähele panemiseks ja sellel teemal rääkimiseks, kokkupuutepunktid poolte vahel leitakse. Juhul, kui USA keeldub seda probleemi arutamast, on tulevikuprognoosid Peskovi sõnul pessimistlikud.

Venemaa väed on koondatud Ukraina piiri lähedale seoses seal kujunenud pingelise olukorra ja NATO tegevusega, teatas Peskov.

„Ukraina territooriumil ei ole Vene vägesid, Donbassis neid ei ole. Vene väed on Venemaa territooriumil Ukraina lähedal. Ja see on mõistetav,” ütles Peskov.

„Peame seal vägede hoidmist vajalikuks, võttes arvesse pingelist olukorda ja väga ebasõbralikku kliimat, mille on loonud NATO lahinglennuväe erinevad õppused, NATO luurelennikid, NATO sõjaline infrastruktuur, mis läheneb meie piiridele,” lisas Peskov.

Peskovi sõnul on „meil vaja sellele vastata, võtta tarvitusele ettevaatusmeetmeid ja selle pärast viibivadki seal, meie territooriumil, meie sõjaväelased”.

Peskov rõhutas, et keegi kedagi sõjategevusega ei ähvarda, sest sellised ähvardused oleksid hullumeelsus.

„Samal ajal oleme me valmis tarvitusele võtma vastumeetmeid,” lisas Peskov, vastates küsimusele Venemaa võimaliku reaktsiooni kohta, kui läbirääkimised Läänega läbi kukuvad ja Venemaa ettepanekuid tõsiselt ei võeta.

Peskov selgitas, et jutt ei käi sellest, et läbirääkimistel lahendataks kõik küsimused „homme või mõne tunniga”, aga Venemaa juhtkond ei taha, et läbirääkimised veniksid kuudele või aastatele.