Foto: #cameraman

Väljaande DW teatel korraldatakse sarnaseid üritusi kümnetes linnades üle maailma.

Foto: #cameraman

Berliinis toimuv toetusavaldus on ajastatud Navalnõi Saksamaalt Venemaale saabumise aastapäevaga.

Aleksei Navalnõi lendas Saksamaalt Venemaale 17. jaanuaril 2021, misjärel peeti ta passikontrollis kinni.

Nagu selgitavad korraldajad ühingust "Demokrati-JA", on tegemist "solidaarsusaktsiooniga" Navalnõiga, aga ka "kõigi poliitvangidega ja tagakiusatutega Venemaal ja teistes postsovetliku ruumi diktatuurides".

Lisaks soovivad korraldajad avaldada toetust "tagakiusatavatele inimõiguslastele ja ajakirjanikele", samuti rahvusvahelise ajaloo- ja haridusseltsi Memorial ("ММ") ning inimõiguste keskuse Memorial töötajatele. Lõpuks plaanivad protestijad juhtida tähelepanu mittetulundusühingute ja isikute saatusele, kelle Venemaa võimud on kuulutanud nn "välisagentideks" või "ebasoovitavateks organisatsioonideks".

Aleksei Navalnõi mürgitamine

Vene poliitik ja opositsiooniliider Aleksei Navalnõi kukkus 20. augustil 2020 Tomsk-Moskva lendu lennanud lennukis kokku. Pärast hädamaandumist Omskis viidi Navalnõi haiglasse ja kaks päeva hiljem viidi ta Berliini kliinikusse "Charite". Ta oli 19 päeva kunstlikus koomas.

Poliitikult võetud proovid kliiniku palvel uurinud Bundeswehri erilabori eksperdid leidsid nendest Novitšoki rühmituse keemilise sõjaaine jälgi. Samale järeldusele jõudsid sõltumatult Rootsi, Prantsusmaa ja Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) eksperdid. Moskva eitab süüdistusi seoses mõrvakatsega.

2021. aasta jaanuari keskel, pärast rehabilitatsioonikuuri läbimist, naasis Navalnõi Venemaale, kus ta peeti kohe kinni. Poliitikut süüdistati nn Yves Rocheri kaasuses tingimisi karistuse sätete rikkumises ja ta vahistati. 2. veebruaril 2021 saatis Moskva kohus opositsionääri 2 aastaks ja 8 kuuks kolooniasse, tunnistades ta Yves Rocheri kohtuasjas süüdi "tingimisi karistatavate kohustuste rikkumises". Hiljem, 20. veebruaril 2021, tunnistati Navalnõi süüdi laimus ja talle määrati rahatrahv 850 000 rubla.

FBK ja Navalnõi peakorteri likvideerimine

Mullu juunis tunnistas Moskva linnakohus äärmuslikeks organisatsioonideks Navalnõiga seotud Korruptsioonivastase Fondi (FBK) ja Kodanike Õiguste Kaitse Fondi (FZPG) ning avalikku liikumist Navalnõi peakorter. Mittetulundusühingud likvideeriti, ühiskondliku liikumise tegevus keelustati. Vene Föderatsiooni justiitsministeerium kandis augustis FBK, FZPG ja Navalnõi peakorteri liikumise keelatud organisatsioonide registrisse. Septembris algatas Venemaa juurdluskomitee kriminaalasja "äärmusliku kogukonna" loomise kohta juba vanglas istunud opositsionääri ja tema lähimate toetajate vastu.