Varem on sarnastel meeleavaldustel osalenud üle 40 000 inimese, seekord aga eeldasid nii politsei kui korraldajad veelgi suuremat rahvahulka.

Osalenute rahulolematuse peamiseks ajendiks on seaduseelnõu, millega tahetakse politseile teha edaspidi ülesandeks vaktsiinidest hoidujaid trahvida, kusjuures vaktsiinikohustus puudutab kõiki alates 14. eluaastast. Praegu on Austrias vaktsineeritud umbes 75% elanikest.

Seekordse meeleavalduse põhikorraldaja oli parempopulistlik Vabaduspartei (FPÖ), kes on varemgi sarnaseid protestiaktsioone toetanud, ent pole seni nende korraldamise eest vastutust võtnud. Teiste kõnelejate seas astus lavale erakonna esimees Herbert Kickl. Üldiselt paistis meeleavaldusel aga olevat väga erineva ideoloogilise värvinguga ja ka lihtsalt apoliitilisi tegelasi. Kesklinna liiklus oli tugevalt häiritud ja vanalinna paleede juures asuv Ringstrasse suleti marsi tõttu ajutiselt.

Meeleavalduse päevane osa möödus üldiselt rahumeelselt ja seda iseloomustas rahvapeole omane meeleolu, kust ei puudunud diskomuusika ja värvikad kostüümid. Kohal oli umbes 1000 mundris ja erariietes korrakaitsjat, kes meenutasid inimestele maskikandmiskohustust ja tegid osadele inimestele ka reeglite rikkumise eest trahve. Vähemalt üks korraldajatest peeti politsei korralduste eiramise eest kinni.

Põhjalikumat reportaaži Austria koroonapiirangutest, Viini meeleavaldusest ja seal tõstatatud kaebustest saab lugeda esmaspäevasest Eesti Päevalehest, samuti võtame nähtu kokku eraldi videoloos.

Jaga
Kommentaarid