Põhja-Korea riigimeedia teatel katsetas riik reedel kaht ballistilist lühimaaraketti, et "kontrollida ning hinnata Põhja-Pyongani provintsi raudteel baseeruva raketirügemendi pädevust".

Põhja-Korea riigimeedia sõnul andis riigi sõjaväe peastaap käsu katsetuseks rügemendile lühikese etteteatamisega reede hommikul. Kaks taktikaliselt juhitud raketti tabasid oma sihtmärke Jaapani meres.

Põhja-Koreal on raudteel baseeruvate rakettide rügement alates 2021. aastast. Esimest korda katsetati selle rakette möödunud aasta septembris. Raketikatsetuse läbiviijateks olid Korea Rahvaarmee käsundusohvitserid ja Põhja-Korea riikliku kaitseteaduse akadeemia esindajad.

Alles teisipäeval katsetas riik edukalt hüperheliraketti, vahendab CNN. Päev pärast teisipäevast raketikatsetust kuulutas USA valitsus välja sanktsioonid kaheksale Põhja-Korea ja Venemaa kodanikule ning ametkonnale Pyongani ballistiliste rakettide progarammi toetamise eest.

Reedel noomis Põhja-Korea välisministeeriumi esindaja USAt Põhja-Korea relvastumisprogrammi "Kui USA võtab niivõrd vastanduva hoiaku, on Põhja-Korea sunnitud reageerima senisest tugevamalt ja konkreetsemalt." Ta kaitses riigi õigust tugevdada oma sõjavõimekust, sõnades et viimased katsetused on "riigi kaitsevõimekuse moderniseerimiseks".

Raketikatsetusi uurivad Lõuna-Korea ning USA julgeolekuasutused. Esialgsete andmete põhjal oli reedel välja tulistatud rakettide näol tegemist ballistiliste lühimaarakettidega, mille laskekaugus on ligikaudu 430 kilomeetrit ning kõrgus umbes 36 kilomeetrit.