Tol hetkel kehtisid koroonapiirangud, mis keelasid erinevate leibkondade liikmetel siseruumides koosviibimise, vahendab BBC News.

Downing Street 10 teatas, et peeti lahkumiskõne, aga joomist ja tantsimist ei kommenteeritud.

Pressiesindaja kinnitas, et peaminister Boris Johnsoni endine kommunikatsioonidirektor James Slack pidas hüvastijätukõne, et tänada kolleege enne uude ametisse asumist, milleks on ajalehe The Sun peatoimetaja asetäitja.

Johnsonit ennast neil pidudel ei olnud ja ta veetis selle nädalavahetuse oma maamajas Chequersis.

Johnsonit on aga tabanud pahameeletorm muu hulgas ka oma erakonna konservatiivide sees Downing Streeti aiapeol osalemise eest 2020. aasta 20. mail tema enda kehtestatud koroonapiiranguid rikkudes.

The Telegraphi teatel toimus Slacki lahkumispeo ajal Downing Street 10 keldris veel üks kogunemine, millega saadeti ära peaministri ihufotograafi.

Need väidetavad üritused toimusid 9.–17. aprillil ehk ajal, kui Suurbritannias kehtis üleriiklik lein pärast prints Philipi surma.

The Telegraphi teatel saadeti üks töötaja lähedal asuvasse poodi ja ta naasis veinipudeleid täis kohvriga.

Keldris oli allika sõnul „peoõhkkond” ja koopiamasinal seisis sülearvuti, millest lõugas muusikat.

Kaks peoseltskonda olevat hiljem ühinenud Downing Street 10 aias ja pidu olevat jätkunud üle kesköö.

Inglismaal kehtisid tollal „teise astme” piirangud, mis keelasid inimeste kogunemised siseruumides, välja arvatud ühe leibkonna piires. Vabas õhus oli lubatud koguneda kuni kuuel inimesel või kahe leibkonna liikmetel.

Uudist kommenteeris opositsiooniliste leiboristide asejuht Angela Rayner: „Kuninganna istus leinates üksi nagu nii paljud sel ajal isikliku trauma ja ohverdusega, et pidada kinni riiklikes huvides olevatest reeglitest. Mul pole sõnu kultuuri ja käitumise kohta nr 10-s ja vastutus langeb peaministrile.”

Sama kordas liberaaldemokraatide juht Sir Ed Davey: „Üksi istuv, abikaasa kaotust leinav kuninganna oli sulgemisseisukorra märgiline kujund. Mitte sellepärast, et ta on kuninganna, vaid sellepärast, et ta oli lihtsalt veel üks inimene, kes leinas üksi nagu liiga paljud teised. Samal ajal, kui tema leinas, nr 10 pidutses.”

„Kui teie naabrid oleksid nii käitunud, oleks teil vastik olnud. Inimeste kohta, kes riiki juhivad ja nii teevad ja siis selle kohta valetavad, näitab see täielikku põlgust tavakodanike suhtes,” kommenteeris koroonaviiruse tõttu lähedase kaotanud perede organisatsiooni esindaja Fran Hall.

Downing Streetil ja teistes valitsusasutustes pandeemia ajal väidetavalt toimunud pidude nimekiri aina pikeneb.

Johnson vabandas kolmapäeval parlamendi ees ja väitis 2020. aasta 20. mai peo kohta, et pidas seda tööürituseks.

Eile sai Andrew Bridgenist viies konservatiivide parlamendiliige, kes kirjutas Johnsoni kohta kirjaliku umbusaldusavalduse. Konservatiivide juhi vahetuseks on vaja 54 sellist kirja.