Vidas Maciulevičiuse, Algimantas-Petras Kavoliukase, Virginijus Druskise ja Apolinaras-Juozas Povilaitise lähedaste elektrooniline hagiavaldus laekus Vilniuse kohtu portaali ööl vastu tänast samal ajal, kui 31 aastat tagasi toimus Vilniuse teletorni ründamine, vahendab Leedu Delfi.

13. jaanuari kriminaalprotsess on lõpule jõudmas. Eelmise aasta märtsi lõpus tegi Leedu apellatsioonikohus süüdistatavatele otsused teatavaks. Tänavu arutab asja Leedu ülemkohus. Juba seitse aastat on Povilaitise poeg Robertas tõstatanud Gorbatšovi vastutuse küsimust.

Leedu peaprokurör on aga keeldunud Gorbatšovi üle juurdluse alustamisest.

„Mul on kahju, et peaprokuratuuri prokuröridel ei ole jätkunud julgust tõstatada Nõukogude Liidu tollase juhi vastutuse küsimust. Neile, kes mõistavad, milline oli Nõukogude Liidu hierarhiline struktuur, on selge, et selline tegevus (...) ei saanud toimuda ilma Gorbatšovi teadmata. Tal oli tollal kaks ametit: ta oli president, tähendab ülemjuhataja, ja partei keskkomitee peasekretär,” ütles Robertas Povilaitis, kes leiab, et protsess ei ole ilma Gorbatšovi tegevusele hinnangut andmata täielik.

13. jaanuari sündmuste ohvritele jäi selle tulemusena üks võimalus: ise hagi esitada, mida ka tehti.

Eesmärk on võtta Gorbatšov mõrvade eest vastutusele. Hagisse on koondatud tõendid selle kohta, et Gorbatšovi kätes oli tollal kontroll Nõukogude Liidu relvajõudude üle. Vaatamata sellele ei teinud Gorbatšov agressiooni ärahoidmiseks midagi.