Valitsus saab eriolukorra välja kuulutada koos presidendiga, misjärel võib parlamendi nõusolekul rakendada valmisolekuseaduses sätestatud volitusi.

Otsuseid eriolukorra väljakuulutamise ja valmisolekuseaduse rakendamise kohta ei ole tehtud. Valitsuse niinimetatud koroonaministrite töögrupp arutab asja ilmselt selle nädala lõpus või järgmisel nädalal.

Valmisolekuseaduse rakendamise eesmärk oleks algfaasis sotsiaal- ja tervishoiuvaldkonna kaitse, mitte uute piirangute kasutusele võtmine. Koroonaviirusega nakatumiste tõttu on tööjõust kohati puudus lisaks tervishoiule ka eakate hooldamisel. Valitsus võib olla sunnitud valmisolekuseadust rakendama, kui sotsiaal- ja tervishoiuvaldkonna koormus endiselt kasvab.

Valitsus valmistub vajaduse korral rakendama valmisolekuseaduse paragrahve 86 ja 88. Paragrahvi 86 järgi võivad sotsiaal- ja tervishoiuministeerium ning piirkonnahaldusametid anda sotsiaal- ja tervishoiuteenuseid pakkuvatele munitsipaal- ja eraettevõtetele korraldusi tegevuse ulatuslikuks muutmiseks.

Paragrahvi 88 järgi saab anda omavalitsustele õiguse teha erand tervishoiu plaanilise ravi tähtaegadest kinnipidamisel, kui see on vältimatu kiire ravi korraldamiseks.

Paragrahvid 86 ja 88 olid kasutusel 2020. aasta kevadel ja 2021. aasta kevadel.

Jaga
Kommentaarid