Eilne rakett lasti välja Jengangi provintsist Hiina piiri lähedalt ja see maandus ookeanis Korea poolsaare ja Jaapani vahel. Rakett lendas üle 700 kilomeetri ja jõudis maksimaalselt 60 kilomeetri kõrgusele, öeldi Lõuna-Korea sõjaväelaste avalduses, vahendab CNN.

Põhja-Korea riiklik meedia teatas täna, et katsetati edukalt hüperhelikiirusega raketti. Tegemist on väidetavalt kolmanda sellise relva katsetusega Kim Jong-uni režiimi poolt. Riigimeedia teatel oli Kim katsetuse juures kohal.

„Hüperhelikiirusega lauglennu lahingukomponent eraldus välja lastud raketist, viis läbi ülespoole lauglemise alates 600 kilomeetrist ja sooritas järsu pöördemanöövri 240 kilomeetrit algsest stardiasimuudist sihtmärgi asimuudini ning tabas sihtmärki 1000 kilomeetri kaugusel veepiirkonnas,” teatas Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA.

Lõuna-Korea ja USA luureteenistused alles hindavad seda katsetust, aga esialgne analüüs on näidanud, et kiiruse 10 Machi saavutanud lendkeha on edasijõudnum relv kui eelmisel neljapäeval välja lastu, teatas Lõuna-Korea staabiülemate ühendkomitee.

Ka neljapäeval katsetati Põhja-Korea teatel hüperhelikiirusega raketti, kuigi paljud eksperdid kahtlesid selles.

Skeptilised oldi ka eilse katsetuse suhtes.

„Põhja-Korea niinimetatud hüperhelikiirusega relv ei ole tehniliselt valmis relvastusse võtmiseks,” ütles Souli Ewha Naisülikooli rahvusvaheliste uuringute kaasprofessor Leif-Eric Easley. „Aga riigimeedia upitas viimast katsetust, mida jälgis isiklikult Kim Jong-un, kui „lõplikku kinnitust” uue sõjalise võimekuse kohta. See näib tavalise Põhja-Korea takkakiitmisena, kui väidetakse, et on saavutatud edu Kimi varasema kõne mõnes punktis, et suurendada poliitilist legitiimsust ja diplomaatilist survet.”

Hüperhelikiirusega rakett viitab tegelikult hüperhelikiirusega lauglevale lendkehale, mida rakett kannab. Selline lendkeha võib teoreetiliselt lennata kuni 20-kordse helikiirusega ja võib olla väga manööverdusvõimeline, mistõttu on seda pea võimatu alla tulistada.

Lõuna-Korea valitsus teatas aga, et sealne sõjavägi on võimeline sellist lendkeha avastama ja vahelt lõikama ning tõrjesüsteeme tugevdatakse pidevalt.