See teade on tekitanud spekulatsioone, et Findsenit on peetud meediaga suheldes liiga avatuks, vahendab Associated Press.

Vahistati neli kahtlusalust Taani kahest luureagentuurist – mõlemast kaks. Kolm neist on hiljem vabastatud, aga Findsen on endiselt kohtueelses vangistuses. Tema nime avaldamist takistas kohtu kehtestatud keeld, mis eile tühistati.

Findsen juhtis siseriiklikku julgeolekuteenistust PET (Politiets Efterretningstjeneste ehk Politsei Luureteenistus) aastatel 2002-2007. Pärast seda juhtis ta välisluureteenistust FE (Forsvarets Efterretningstjeneste – Riigikaitse Luureteenistus) alates 2015. aastast kuni ametist kõrvaldamiseni 2020. aasta augustis pärast seda, kui sõltumatu järelevalveorgan kritiseeris teenistust teravalt tahtliku informatsiooni kinnihoidmise ja Taani seaduste rikkumise eest.

PET endine operatiivjuht Hans Jørgen Bonnichsen seadis täna ajalehes Politiken kahtluse alla, kas Findsen on midagi valesti teinud.

Bonnichsen nimetas Findsenit „selleks isikuks Taanis ja ilmselt ka rahvusvaheliselt, kellel on sügavaim arusaam luureteenistuse hingest, vahenditest ja meetoditest.

Bonnichsen teatas, et Findsen viis läbi suurima muudatuste protsessi PET ajaloos. Loodi moodne organisatsioon suurema avatusega teenistuse töö kohta koos veebilehe, aastaaruande, kohtumistega pressiga ja intervjuude andmisega.

„Ma leian, et on lõpmatult keeruline näha, et sellisel profiilil oleks motiiv riiki kahjustada, aga tehku selle kindlaks protsess,” kirjutas Bonnichsen.

Üksikasjad Findseni vahistamise kohta on mässitud saladuseloori ja asja tundlikkuse tõttu ei saa tema kaitseadvokaat midagi rääkida. Ei ole teada, kas Findseni vahistamine on seotud tema varasema töölt kõrvaldamisega.

Eile toimus Kopenhaageni kohtus kinniste uste taga vahi alla jätmise istung ja Findsen otsustati vahi alla jätta veel vähemalt 4. veebruarini.

Kaitseadvokaat kaebas selle üle, et isegi esialgset süüdistust Findseni vastu ei ole teada.

„Me ei mõista selle salatsemise tausta,” ütles advokaat Lars Kjeldsen.

„Ma soovin esialgse süüdistuse esitamist ja ma ei tunnista end süüdi. See on täiesti hullumeelne,” kommenteeris Findsen eile kohtus ise.

Taani opositsioonilised parlamendiliikmed väljendasid kartust, et tippluureametniku vahistamine võib kahjustada agentuuri kontakte välispartneritega.

Uudis Findseni vahistamisest oli Taani ajalehtede esikülgedel.

Jyllands-Posten kirjutas oma juhtkirjas, et „Taani julgeolek ja usutavus on jäämas suurteks kaotajateks”, vaatamata sellele, kuidas kohtuasi lõpeb, ja „kahtlemata peab see tekitama küsimuse: mis on mäda Taani riigis?”

„Kas (Taani) on hävitamas oma enda luureteenistusi esitades FE bossile alusetuid süüdistusi või on Taanil olnud luureülem, kes on õõnestanud kuningriigi julgeolekut. Mõlemad on Taani jaoks pehmelt öeldes hirmutavad ja sügavalt kahjulikud,” kirjutas Politiken.