Telekanali ITV News paljastatud e-kirjas kutsuti inimesi „sotsiaalse distantsiga drinkidele nr 10 aias täna õhtul”.

Kiri saadeti, kui kehtisid endiselt sulgemisseisukorra piirangud. Reegleid lõdvendati Inglismaal alles 12 päeva hiljem, 1. juunil. Pärast seda oli välistingimustes lubatud kohtuda kuni kuuest inimesest koosneval grupil.

Suurbritannia tervishoiuminister Edward Argar ütles BBC hommikusaatele, et mõistab „viha, kurbust ja ärritust, mida paljud nende süüdistuste pärast tunnevad”.

Argari sõnul on aga tähtis lasta Downing Streetil toimunud kogunemisi enne uurida, kui tehakse mingeid järeldusi.

Šoti konservatiiv Ruth Davidson kirjutas aga Twitteris: „Kellelgi ei ole vaja, et mingi ametnik ütleks neile, kas nad olid kohal purjus prallel nende oma aias.” Davidsoni sõnul on avalikkus õiglaselt vihane nende ohverduste juures, mida on tehtud.

Opositsioonilised leiboristid teatasid, et peaministrilt küsitakse „tõsiseid küsimusi”, kui selgub, et ta osales peol.

Kliimamuutuse variminister Ed Miliband ütles BBC Radio 4-le, et peaminister ei saa süüdistuste eest ära joosta ega varjuda.

„See räägib roiskunud kultuurist tema valitsuse südames ja roiskunud kultuur algab juhtivast inimesest,” ütles Miliband.

Downing Street keeldus eile kommenteerimast ning ütles, et kogunemine, nagu ka teised, mis on 2020. aastal koroonapiirangute ajal väidetavalt aset leidnud, on nüüd osa käimas olevast sõltumatust juurdlusest, mida juhib kõrge ametnik Sue Gray.

Liberaaldemokraadid on nõudnud politseijuurdlust ja Londoni politsei esindaja ütles, et seal ollakse teadlikud väidetavatest tervishoiualaste piirangute rikkumistest Downing Streetil 2020. aasta 20. mail ja ollakse ka valitsusega kontaktis.

20. mai koosviibimine tuli esimest korda avalikuks eelmisel nädalal peaministri endise nõuandja Dominic Cummingsi blogis.

ITV News on avaldanud väidetava e-kirjaga saadetud kutse, mis on saadetud Johnsoni peamise erasekretäri Martin Reynoldsi nimel.

Kirja teemareal on „Sotsiaalse distantsiga dringid!”

„Pärast uskumatult tihedat perioodi arvasime me, et oleks kena võtta ilusast ilmast viimast ja juua mõned sotsiaalse distantsiga dringid nr 10 aias täna õhtul. Palun ühinege meiega alates kella 18-st ja tooge kaasa oma joogid.”

Kaks pealtnägijat on öelnud BBC-le, et nägid Johnsonit ja tema naist Carriet sellel üritusel residentsi aias.

Allikate sõnul väljendasid mitmed Downing Streeti personali liikmed muret, et tegemist ei olnud hea mõttega.

Londoni politsei manitses samal päeval Twitteris, et kuigi väljas on 25 kraadi sooja, võib väljas lõõgastuda, piknikut pidada või sporti teha ainult üksi, oma leibkonna inimestega või kahekesi.

Tollane kultuuriminister Oliver Dowden andis samal päeval Downing Streetil pressikonverentsi, kus teatas, et viimase 24 tunni jooksul suri koroonaviiruse tagajärjel veel 363 inimest, ja lisas: „Te võite väljaspool oma majapidamist või väljas avalikus kohas kohtuda veel ühe inimesega, kui te püsite teineteisest kahe meetri kaugusel.”