Kahtlustatavad vahistati 2021. aastal kahe kriminaalprotsessi raames, mis algatati eelmisel aastal spionaaži paragrahvi alusel. VDD saadud informatsioon annab tunnistust sellest, et isikud kohtusid Vene sõjaväeluure esindajatega Venemaa territooriumil. Isikutel on kahtlusaluse staatus ja nad on vahi all, vahendab Läti Delfi.

VDD andis materjalid 2021. aasta 30. detsembril üle prokuratuurile nõudmisega algatada kriminaalmenetlus. VDD hangitud informatsioon annab tunnistust sellest, et isik kasutas professionaalse tegevuse käigus saadud kontakte eesmärgiga saada, üldistada, analüüsida ja edastada Vene sõjaväeluurele informatsiooni Läti relvajõudude lahinguvõime, protseduuride, plaanide ja õppuste kohta ning hangete ja NATO laiendatud kontingendi kohta Läti territooriumil. Protsessuaalsete toimingute tulemusena saadi märkimisväärne hulk tõendeid, sealhulgas dokumente ja informatsioonikandjaid.

Teises kriminaalmenetluses kahtlustatakse isikut samuti aastatepikkuses koostöös Vene sõjaväeluurega ning Venemaa sõjaliste huvidega seost omava informatsiooni edastamises.

Juurdluse huvides VDD täiendavat informatsiooni ei anna.