Taani valitsus langetas otsuse pärast konsulteerimist välispoliitikanõukoguga, vahendab Naval News.

Taani panus jääb NATO juhtimise alla, kuid keskendub Balti piirkonnale. Taani kuningliku mereväe fregatt Peter Willemoes (F 362) on kasutuselevõtuks valmis alates jaanuari keskpaigast ja neli hävitajat F-16 kuu lõpuks.

Väljaande väitel ajendas Venemaa karm toon ja sõjalise jõu suurendamine Ukraina piiridel NATO peakorterit detsembris paluma liikmesriikidelt vägesid, tagamaks, et alliansil on vajalik heidutusvõimekus.

Juba varasemalt lubatud kolmekuulisele panustamisele NATO alaliste merejõudude koosseisu, pakub Taani oma Peter Willemoesi fregatti veel täiendavaks kolmeks ja pooleks kuuks.

"Tegemist on tugeva ja vajaliku panusega, mida NATOle pakume, kui saadame [Balti regiooni] 160 sõjaväelasega fregati ja veel neli hävitajat," ütles Taani kaitseminister Trine Bramsen.

Eesti kaitseministeeriumi strateegilise kommunikatsiooni osakonna juhataja Susan Lilleväli ütles ERR-ile, et kaitseministeeriumile teadaolevalt tulevad Taani F-16 hävitajad täiendama Balti regiooni õhuruumi õhuturbe missiooni.

Taani mereväe fregati operatsioonipiirkonnaks saab Lilleväli sõnul olema Läänemeri.