Võitjad tehakse teatavaks Pressifoto näituse avamisel ja auhinnad antakse üle Eesti Meediaettevõtete Liidu (EML) korraldataval pressipeol 17. veebruaril.

Nominendid uudisfoto kategoorias

Matus ja Meeleavaldus Koroonavastaste meeleavaldusega samal ajal toimus ka matus. Vähesed meeleavaldajad, need kes märkasid, langetasid kirstu väljatoomise hetkeks lipud ja pead.
Meeleavaldus Navalnõi toetuseks. Meeleavaldus Vene võimude poolt vangistatud Aleksei Navalnõi toetuseks Venemaa Föderatsiooni Suursaatkonna ees.
Tähelepanu keskpunktis. Pikk ja halva maiguga presidendi otsimise saaga leidis siiski õnneliku lõpu, kui 31. augustil valiti 72 poolthäälega järgmiseks Eesti Vabariigi presidendiks Alar Karis.

Nominendid olemusfoto kategoorias

Jumalate vahetus. Kõpu kiriku altari ümbruses tegutsevad restauraatorid, et konserveerida altariseina maalinguid. Altarimaal võeti kunstiakadeemia professori Hilkka Hiiopi juhendamisel seinalt maha, ehisraamist välja ning viiakse Tallinna uuringutele.
Sinimustvalgelt punasel vaibal ühel sammul tulevikule vastu. 11.10.2021 astus ametisse uus president Alar Karis ja koos lahkuva president Kersti Kaljulaidiga sammuti üle punase vaiba. Mõlemad vastu oma uuele tulevikule, koos Eestiga.
Matusepäev. Enam hullemaks minna ei saa Suremine on Eestis tõusutrendis. COVID-19 pandeemial on selles oma roll, lisaks otsesele mõjule ka see, et vahepeal oli arstiabi kättedaadavus piiratud. Surm ja sellega seonduv on Eestis tabuteema. Fotolugu sellest, mis järgneb lahkumisele.

Nominendid portreefoto kategoorias
Palved looduse heaks. Ukrainlasest munk Anatoli Ljutjuk tuli Eestisse kirikut ehitama ja jäi. Ta usub, et eestlased ja ukrainlased on paljuski sarnased ning soovitab lastele rohkem muinasjutte lugeda.
Müürilehe uus peatoimetaja Aleksander Tsapov
Kabuli raamatukaupmees. Kabuli raamatukaupmees Ezatullah Zawab (55) ja teda poes abistav poeg Autallah, kes järjekordse elektrikatkestuse ajal õlilambiga oma isa portree jaoks valgustab. Samasugune pimedus on Talibani võimule tulekuga laskunud ka sealsele vaimuelule, mida siiski Ezatullahi sarnased inimesed elus hoida püüavad.

Nominendid spordifoto kategoorias

Ei ole halba suusailma. Käärikul toimunud suusaorienteerumise maailmameistrivõistlused tõid Eestile medalisaju ja raja suusaolud olid kohati muutumas nullilähedaseks. Sander Pritsik pidi seda omal käel tundma, kui tegi veidike vale raja valiku.
Pärnumaa ja Läänemaa meistrivõistlused maadluses. Noortele on võistlemine oluline koht, kus treenida võistlusnärvi.
See on võit, olümpiavõit! Eesti epeenaiskonna(vasakult Erika Kirpu, Irina Embrich, Julia Beljajeva, Katrina Lehis) esimesed emotsioonipursked olümpiavõitjatena Tokyo 2020 olümpiamängudel aastal 2021.

Žürii esimees oli Eesti Ekspressi peatoimetaja Merili Nikkolo. Eestist olid fotosid hindamas fotoajakirjanik Erik Peinar ja ajakirjanik ning tegevtoimetaja Hanna-Hulda Reinkort. Välismaised žüriiliikmed olid seekord Berliinis tegutsev tänava- ja dokumentaalfotograaf Nikita Teryoshin ning Helsingin Sanomat fototoimetuse juht Markku Niskanen.

Kokku laekus konkursile 668 fotot. Fotod kandideerisid neljas erinevas kategoorias: uudis, olemus, portree ja sport. Osalejaid oli tänavu 61. Kategooriate lõikes võitnud tööde hulgast valis žürii omakorda parima töö, mis pälvis tiitli „Aasta Pressifoto 2021“. Iga kategooria võitja saab diplomi ja 1000 euro (neto) suuruse preemia. “Aasta Pressifoto 2021“ autor pälvib lisaks veel 1000 euro (neto) suuruse preemia.