„Kogu Euroopa julgeolekukorraldus on Venemaa tegevuse poolt kahtluse alla seatud ja ohustatud,” ütles Hultqvist, vahendab SVT Nyheter.

Hultqvist viitas Venemaa sõjalisele pingete kruvimisele Ukraina piiril koos nõudmisega, et rohkem riike ei tohiks NATO-sse vastu võtta. Hultqvisti arvates esitab Venemaa väljakutse rahvusvahelisele õigusele, kui seab kahtluse alla teiste riikide õiguse enesemääramisele.

„Venemaa kui ÜRO julgeolekunõukogu alaline liige peaks tundma erilist vastutust ÜRO põhimõtetest kinnipidamise eest. See on väga tähtis,” ütles Hultqvist.

Hultqvisti sõnul peab Rootsi rohkem koostööd tegema NATO-ga, mis koos Euroopa Liiduga on tema tähtsaim julgeolekupoliitiline platvorm.

„Meie strateegia on ehitada julgeolekut koos teistega. Me oleme täna lugupeetud partner, kes aitab julgeolekut tekitada. See, mida me teeme, on meie oma valik ja põhineb otsustel Rootsi Riksdagis. Nii peab see jääma. Selles punktis ei ole mingit ruumi kompromissile,” ütles Hultqvist.

Hultqvist loetles ka rea ohte, mis on spetsiifilisemad Rootsi sisejulgeoleku jaoks. Jutt käib küberrünnakutest kommunikatsioonide ja infrastruktuuri vastu, kuritegelikest jõukudest ja nende narkoärist, tööalasest kuritegevusest ja välisriikide spionaažist.

Hultqvisti sõnul on vastus nendele väljakutsetele efektiivne totaalkaitse, mis omakorda sõltub ühiskonna ühistest ressurssidest.

„Vaja on tugevamat riiki, tugevamaid regioone ja tugevamaid kommuune, et kriisiks valmisolek täielikult funktsioneeriks. See tekitab ka tugevama platvormi majanduselule,” ütles Hultqvist.

Opositsioonis olevate moderaatide juht Ulf Kristersson kõneles Sälenis samuti ja puudutas Venemaa nõudmisi NATO-le.

„Lihtsalt öeldes on need täielikult välistatud Ukraina jaoks loomulikult, vabade riikide jaoks, mis varem olid Nõukogude Liidu osad, aga ka selliste riikide jaoks nagu Soome ja Rootsi,” ütles Kristersson.

Kristersson, kelle erakond soovib Rootsi NATO-sse astumist, kritiseeris Hultqvisti selle eest, kuidas ta Venemaa nõudmistele vastas.

„Ma arvan, et ta ei ole selgesõnaline nagu Soome riigi juhtkond on selgesõnaline. Nemad olid palju varasemad, kiiremad ja jõulisemad,” ütles Kristersson.