Associated Pressi teatel võivad ekspordipiirangud Venemaa agressiooni korral olla võrreldavad nendega, mida USA rakendab paariariikide nagu Kuuba, Süüria, Põhja-Korea ja Iraani suhtes.

"Me tekitaksime koostöös oma liitlaste ja partneritega kohe tõsiseid ja tohutuid kaotusi Venemaa majandusele, sealhulgas selle finantssüsteemile ja sektoritele, mida Kreml peab kriitiliseks," vahendas agentuur USA ametniku sõnu.

Telekanal Bloomberg teatas juba varem, et USA administratsioon kaalub võimalust piirata nii kõrgtehnoloogiliste toodete kui ka tavaelektroonika eksporti, mille valmistamisel kasutatakse Ameerika tehnoloogiaid või tarkvara. Komponentide ja kaupade loend võib ulatuda lennundus- ja tööstustehnoloogiast mängukonsoolide ja teleriteni.

USA administratsiooni kõrge ametnik ütles laupäeval eelseisvate Vene-USA julgeolekukõneluste teemalisel briifingul, et Ukraina-vastase agressiooni korral ootavad Venemaad diplomaatilised tagajärjed ning "finants- ja majandussanktsioonide pakett".

Ajaleht New York Times kirjutas, et kaalumisel on Venemaa suurimate finantsinstitutsioonide äralõikamine globaalsetest tehingutest, ent ei ole veel teada, kas selle all mõeldakse kogu Venemaa väljaheitmist SWIFT-süsteemist, mis teostab globaalseid finantstehinguid enam kui 1100 panga vahel 200 riigis.

Joe Biden ja Vladimir Putin tuleval nädalal siiski ei kohtu

Venemaa ametnikud nõuavad tuleval nädalal algavate kõnelustel NATOlt oma "julgeolekugarantiide" vastuvõtmist, sealhulgas Venemaad ohustavate raketisüsteemide Euroopasse paigutamise keelamist ning relvade ja/või liitlasvägede äraviimist endistest Nõukogude Liidu riikidest, mis ühinesid NATOga pärast oma iseseisvuse taastamist.

USA ja Venemaa kõrged ametnikud valmistuvad Ukraina osas teravnenud pingete taustal juba esmaspäeval Šveitsis kohtuma, veel enne kõnelusi kõikide NATO riikidega ühiselt.

Ametnikud ütlesid APle, et USA administratsioon on avatud aruteludeks Venemaaga võimalike tulevaste ründerakettide paigutamise piiramiseks Ukrainas ning USA ja NATO sõjaliste õppuste piiramiseks Ida-Euroopas. Teisalt nad rõhutasid, et pole mingit võimalust, et USA vähendab oma sõjalist kohalolekut või arsenali Ida-Euroopas vastavalt Venemaa nõudmistele, ning ähvardasid Ukraina ründamise korral Kremlit ränkade tagajärgedega.